iPhone Fotoğrafçılığı

Dünden bugüne kadar en iyi kameranın kendi kameramız olduğu gerçeği değişmez bir gerçektir. Dünyanın en iyi kamerasına sahip olabilirsiniz ancak günlük meşgale içerisinde bu tür kameraları yanınızda taşımanın çok büyük bir problem olduğu yadsınmaz bir gerçektir ve bundan dolayı birçok ‘o anları’ yakalama fırsatımızı kaçırırız. iPhone sayesinde ‘o anları’ günün her zamanında kaçırmadan yakalayabilirsiniz! Yakın zamanda iPhone’un Flickr, instagram ve benzeri gibi fotoğraf paylaşım merkezli uygulamalar üzerindeki ağırlığı ile cep kameraları çok daha fazla önem kazanmıştır.

iphone-kamera

Tek bir butona basarak çekilmiş çeşit çeşit fotoğraf vardır. Ancak bu çeşitlilik içerisinde en güzelini yakalamak zor bir iştir ve bu ciddi kuralları olan ve uğraş isteyen bir iştir. Güzel bir fotoğraf çekmek sizin yaratıcılığınızdan çok işin tekniğini bilmekle alakalıdır. Bu yazımızda sizlere iPhoneografi’nin temel adımlarını anlatmaya ve fotoğraf çekerken sizin gerçek potansiyelinizi arttırmayı hedefliyoruz. Bu teknikler sayesinde siz de hayranlıkla seyrettiğiniz o güzel resimleri çekenlerden biri olabilirsiniz.

Eğer siz de iPhoneografi hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Fotoğrafçılık konusunda ister acemi olun isterseniz profesyonel olun bu makale içerisinde iPhoneografi hakkında sağlıklı bilgiler öğreneceksiniz ve bunu kendi hayatınıza aktaracaksınız.

iPhoneografi nedir?

iPhoneografi iPhone fotoğraf sanatçılığıdır. iPhoneografi iPhone(iPod iPad gibi çeşitli İOS aletleri) ile resim çekip bunlar üzerinde değişik düzenlemeler yapmanızı sağlayan sanattır.

Düzenleme kısmında bir çok tartışma olduğu görülmektedir. Kimileri iPhoneografi için iPhone ile çekilen resimlerin yine iPhone’a indirilen yazılımlar aracılığıyla düzenlenme olayı olduğunu savunurken kimilerine göre ise iPhone ile çekilen resimlerin herhangi bir  alet ile (masaüstü bilgisayarı veya laptop gibi) düzenlenmesi olduğunu savunuyor. Bu düzenlemede Photoshop gibi yazılımların kullanılması gerektiğini söylüyorlar. Ancak iPhoneografi İOS işletim sistemi yüklü aletler ile çekilen fotoğrafların yine İOS yazılımı yüklü aletlerle düzenlenmesidir.

iPhone’un kamera alanındaki fantastik evrimi sayesinde farklı farklı profesyonel fotoğraflar çekmek hiç de zor değil. Bunun yanı sıra iPhone fotoğraf yazılımlarının da bu konuda kendilerini oldukça ilerletmeleri ve isteyen herkesin bu yazılımlara ulaşabilmesi görsel olarak şahane fotoğraf çekme fırsatını arttırıyor.

Yaratıcı Pozlama

Bu makelemizde ilk olarak pozlama konusunu işleyeceğiz. iPhone ile yaratıcılığınızı ortaya çıkarırken nasıl güzel resim çekeceğinizi göstereceğiz. Bu hususta en önemli temel şeyler: pozlama, vurgulama ve gölgelemedir. Bu 3 temel olgu ile oynayarak nasıl görsel olarak güzel resimler elde edeceğimizi öğreneceğiz. Amatör olarak başlayacak fotoğrafçılar için oldukça yararlı bilgi içeren makalenin detaylı anlatımı için TIKLAYIN.

İleri Pozlama ve Odaklama Teknikleri

Şimdi fotoğrafta ileri pozlama tekniği ve odaklama hakkında fazla derine inmeden teknikler hakkında bilgi vereceğiz. iPhoneografi hakkında basit kavramlar sayesinde size yaratıcı kontrol ile pozlama ve odaklama ile ilgili öğretici bilgiler için TIKLAYINIZ.

Beyaz Dengesi: iPhone fotoğrafçılığının küçük sırrı

Şundan eminiz ki kadran takibi, kaymalar veya bulut, güneş ve ampül gibi kontolünüz dışında gerçekleşen şeyler yüzünden resminizde isteminiz dışında bozukluklar oluşmaktadır. Bunlara rağmen kamera firmaları resimleme konusundaki çalışmaları ile bu konuyu oldukça iyileştirdiler. Ancak yaptıkları ‘şeyler’ hakkında kesin bilgiler vermiyorlar. Bu konuda sizlere bu ‘şeyler’ hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Beyaz dengesi hakkındaki ‘şeyler’ için TIKLAYINIZ.

HDR görüntüleme

İngilizce High Dynamic Range cümlesinin ilk harflerinden gelen HDR çekim birçok kullanıcının sıklıkla ne olduğunu bilmeden kullandığı bir özelliktir. HDR çekim sayesinde karanlık veya aydınlık ortamlarda çözünürlüğü yüksek resim çekme özelliği sağlar. HDR çekim ile parlak ve karanlık objeler arasında dinamik olarak bir kademe oluşturmak amaçlanır. HDR çekimlerde dikkat etmeniz gereken en önemli şey çekim yaptığınız objenin hareket etmemesi gerekliliğidir. Konu size karmaşık geldiyse daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ.

Daha temiz perspektif çekimi için ne yapmalısınız?

iPhoneografi hakkında birçok şey öğrenmeye çalışmak gerçekten harika bir şey. Tüm bunları yaparken geleneksel yaklaşımlardan uzaklaşarak yeni öğrenilen bilgileri yeni bir perspektifte değerlendirmek bunların arasında en önemli adımlardan bir tanesidir. Gerçekten yaratıcı bir bakış açısından resimleri değerlendirmek için TIKLAYINIZ.

3 Kuralı

Fotoğrafçılık hakkında çok fazla kural yoktur ancak birkaç yeni dokunuşla resimlerinizin ne hale geldiğini görmek her fotoğrafçının görmek istediği bir şeydir. Bu yeni teknikle daha fazla gerilim, enerji ve ilgiyle fotoğrafta yeni ve ilgi çekici kompozisyon yaratabilirsiniz. Kendinize özgün kompozisyonunuzu oluşturmak için 3 Kuralını kesinlikle okumalısınız. 3 Kuralı için TIKLAYINIZ.

Altın Oran

Yukarıda, 3 kuralı ile kompozisyon kurma ile ilgili yararlı bilgiler elde etmiştik. Şimdi kompozisyon ile ilgili başka bir kural olan altın orandan bahsedeceğiz. Çok ileri matematik bilmeden bu basit kuralı uygulayabilir ve etkileyici resimler elde edebilirsiniz. Altın oran hakkında bilgi edinmek için TIKLAYINIZ.

Siyah&Beyaz Fotoğraf

Burada da siyah-beyaz fotoğraflama hakkında bilgi edineceğiz. Fotoğraf çekiminden ve siyah&beyaz döndürülmüş fotoğraflardan bahsetmiyoruz. Bu yazımızda %100 temiz, kesilmemiş siyah&beyaz iPhone fotoğraflarından bahsediyoruz. Siyah&beyaz fotoğraf çekiminde en etkin yazılımlardan bir tanesi olan Hueless ile bu işi nasıl yapacağımızı öğrenmek için TIKLAYINIZ.

Kaydırma: Arka plan kayar gibi görünürken öndeki objenin sabit kalması

Bu basit teknik ile resimlerinize sanki hareket ediyormuş hissi verebilirsiniz. Bu tekniğin temel amacı hareket halindeki objenizin, fotoğraf içerisinde sanki sabitlenmiş ve objenin arka planı kayıyor gibi göstermektir. Objenin arka planı bulanık hale gelmiş olduğunu ve sanki ışın demetleri geçiyor gibi göreceksiniz. Bu teknik ile çok eğleneceksiniz ve muhteşem anlar yakalayacaksınız. Nasıl yakalayacağınızı öğrenmek için TIKLAYINIZ.

Işıklı yolların çekimi

iPhone’unuz bir DSLR makine değildir, ancak bazı yazılımlarla DSLR tadında resimler elde edebilirsiniz. Bu bölümde Slow Shutter Cam yazılımı ile nasıl böyle resimler elde edeceğimizi öğreneceğiz. Işıklı yolların çekimi zor bir yola olsa da imkânsız bir şey değildir. Işıklı yolların çekimi için TIKLAYINIZ.

Parlak nesne çekimi

Fotoğraf çekerken parlak bir nesneyi çekerken bu parlaklığın zaman zaman olumsuz etkilediğini düşünebilirsiniz. Bu parlaklık güneş olabilir veya bir cama yansıyan güneş ışığı top şeklinde resminizi olumsuz etkileyebilir. Bu parlak top kütlesini nasıl azaltabileceğimizi öğreneceğiz bu bölümümüzde. Lens parlaklığını nasıl azaltabileceğimizi öğrenmek için TIKLAYINIZ.

Önce çek sonra istediğin şekilde oluştur

Fotoğrafçılık ile ilgili bütün bildiklerinizi unutun ve çekim yapın. Her zaman yukarıda anlattığımız teknikleri uygulamaya vaktiniz ve fırsatınız olmayabilir ve anı yakalamak için çekim yapmanız gerekmektedir. Bu tür resimlere profilaktik görüntü denmektedir. İlk önce resminizi çekin ve daha sonra istediğiniz şekilde fotoğraflarınızı oluşturun. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için TIKLAYINIZ.

Kendi isteğinizle kamera hareketiyle elde edilen fotoğraflar

iPhone’u elimizde tutarken çekim anında elimizin istemsiz olarak hareket etmesi sonucunda resimlerde bulanıklılık meydana gelir. İşte biz de tam olarak bunu istiyoruz. Kasıtlı olarak resim çekme anında kamerayı hareket ettirerek resimlerde hafif bir bulanıklılık elde ederek şahane görüntüler elde edeceğiz. Özellikle manzara fotoğraflarında bu teknik sayesinde olağan üstü görüntüler elde edebilirsiniz. Nasıl yapacağınızı öğrenmek için TIKLAYINIZ.

Seyahatte iPhone Fotoğrafçılığı

Eğer çok seyahat eden bir insansanız ve yüzlerce, hatta binlerce fotoğraf çekiyorsanız muhtemelen profesyonel fotoğraf makineniz vardır fakat sadece iPhone ile seyahate çıktıysanız ve iPhoneografi ile ilgileniyorsanız bu konuyla ilgili detaylı püf noktalarından faydalanmak istiyorsanız TIKLAYINIZ.

iPhone Fotoğraf Uygulamaları

iPhone fotoğrafçılığı ile ilgili makalelerimizin tamamını detaylıca okuduysanız artık bu işe hazırsınız demektir. Şu an tek ihtiyacınız olan iPhone fotoğraf uygulamaları. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve işinize yarayacak uygulamalar hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.

Instagram fotoğraflarınızı #edfoto etiketiyle ekleyin, elmadoktoru kullanıcıları çektiğiniz fotoğraflara eşlik etsinler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir