iPhone Webcam Olarak Nasıl Kullanılır?

Webcam bir çoğumuzun evinde hemen bulunabilecek bir şey değil. 10 yıl öncesinde kadar çok daha popüler olsa da artık bilgisayarların ve cep telefonlarının üzerine kamera yerleştirilmesinden dolayı çok rağbet gören bir ürün değil açıkçası. Eğer evde sürekli çekim yapan veya bir youtuber vazifeniz yoksa çok tercih edeceğinizi zannetmiyorum. Çünkü kaliteli bir tanesini almak isterseniz fiyatları biraz pahalı olabilir. Biz de eldeki imkanlarla iPhone webcam olarak nasıl kullanılır? Nasıl dönüştürebiliriz? bunu merak ettik. Bu kadar kaliteli kameraya sahip olan cihazlarımız neden boş yere dursun, bir webcam olarak kullanılmasın.

Mobil Uygulamalarla iPhone konferans görüşmeleri

iPhone’u uygulama desteğiyle webcam olarak kullanmak istediğinizde öncelikle hem iPhone’unuzda hem de bilgisayarınızda yüklü bir uygulama olması gerekir. Kurulumu oldukça basit uygulamalar.

Skype ve Whatsapp gibi uygulamalar üzerinden iPhone’unuzu webcam olarak kullanabilirsiniz. Bunlar direkt mobil platformlar üzerinden kullanıma uygun olduklarından dolayı cihazlarınızla birebir uyum sağlayacak ve sorunsuz kullanım sunacaktır. Uygulama desteği ile webcam olarak kullanmak dediğimde aklınıza ilk olarak bunlar gelmedi biliyorum, aklınıza gelenleri diğer başlıkta değerlendireceğiz.

iPhone’unuzu el değmeden webcam olarak kullanmak istiyorsanız mutlaka ucuza da olsa bir tripod almanızı tavsiye ederim. Tripot olarak bu cihazlarınız için birçok alternatif var ve oldukça da kullanışlılar. Yani herhangi bir platform üzerine tutturup hızlıca kullanabileceğiniz ürünler mevcut.

Burada en büyük dezavantajınız iPhone’unuzun mikrofon ve hoparlörüne muhtaç olmanız. Bunları da Airpods gibi kablosuz kulaklıklarla hem ses kalitesi yüksek bir hoparlör hemde yüzünüze daha yakın bir mikrofon olarak kullanabilirsiniz. Oldukça da şık görünecekler.

iPhone Webcam Olarak Nasıl Kullanılır

Tabii bunların alternatif kullanımlar için olduğunu unutmamak gerek. Yani hiç birisi bir bilgisayar başına oturup webcam ile iletişim kurmanın yerini tam olarak alamayabilir. Ama eldeki imkanlarla iPhone’u webcam olarak bu şekilde kullanabilirsiniz.

iPhone webcam olarak nasıl kullanılır?

Yazının başında da belirttiğim gibi bunun için hem telefonunuzda hem de bilgisayarınızda yüklü olması gereken uygulamalar var. Cihazınız ve bilgisayar arasındaki iletişimi bunlar üzerinden kurmalısınız. iPhone’un standart uygulamaları bunu maalesef desteklemiyor. Bu nedenle üçüncü taraf uygulamalardan yardım almanız gerek.

Biraz araştırma yaptıktan sonra önerebileceğim 2 uygulama var. EpocCam (Windows ve Mac uyumlu) ve Ivcam (Windows uyumlu) uygulamaları. Bunlar oldukça fazla seçeneğe sahip ve ücretsiz seçenekli uygulamalar. Bu nedenle zaten bu ikisi ön plana çıkıyor. Ücretsiz sürümleri bulunduğu için de satın almadan kolayca deneyebilirsiniz. Windows 7, Windows 8, Windows 10 işletim sistemlerini destekliyorlar.

epoccam ve ivcam iPhone webcam uygulamaları

EpocCam hem Mac hem Windows için 3 farklı uygulama sunuyor. İlki ücretsiz ve sınırlamalı sürüm. Diğerleri de yüksek çözünürlüklü sürüm ve birden fazla kamerayı webcam olarak kullanmak isteyenler için ücretli premium sürümler. Ücretsiz sürüm 640×480 çözünürlükle sınırlı. Denemeniz ve fikir almanız için oldukça makul sayılabilir.

iVCam uygulaması da neredeyse diğeri ile aynı ancak sadece Windows işletim sistemini destekliyor. Ivcam uygulamasının ücretsiz sürümü HD çözünürlüğü de destekliyor. Bu uygulamanın da ücretli premium sürümleri var.

Bu uygulamaların her ikisi de kablosuz ve USB bağlantısına imkan tanıyor. Ön ve arka kamera olmak üzere iki kamerayı da kullanabiliyorsunuz. Buna ek olarak farklı renkli lensler ve sahneyi aydınlatmak için ekstra flaşlarda kullanabiliyorsunuz. Uygulamaların herhangi birinden memnun kalıp premium seçeneğini değerlendirmek isteseniz bile bir webcam’den göreceli olarak daha ucuza kullanım sağlayabilirsiniz.

Ücretsiz olarak başka bir seçenek daha var ki bu da NDI|HX CAMERA. Ancak diğerlerine nazaran çok daha karmaşık bir uygulama. Dileyen bunu da deneyebilir.

Hangi uygulamayı seçerseniz seçin kullanırken iPhone’unuzun ekranı sürekli açık olmak zorunda.

iPhone’u webcam olarak kullanmak için ipuçları

  • Kablosuz bağlantıyı destek deselerde kablolu bağlantı üzerinden daha iyi sonuç elde edebilirsiniz. Bu nedenle en iyi sonuç için USB bağlantıyı tercih etmeniz gerekiyor. Sizin için yukarıda belirttiğimiz uygulamalar USB bağlantısını da destekliyor. Webcam üzerinden görüşmeler yaparken eğer etrafında dolaşmayacaksanız, USB üzerinden bağlantı kurmanızı tavsiye ederim.
  • iPhone’u bir webcam olarak kullanmak istiyorsanız onu oldukça hareketsiz bir şekilde sabitlemeniz gerekiyor. Bunun içinde en iyi çözüm bir tripod kullanmak olacaktır.
  • Bir diğer ipucu da iPhone’unuzun arka kamerasını kullanarak görüşmeler yapmaya çalışın. Yukarıdaki uygulamalar hem ön hem arka kamerayı desteklese de cihazınızın arka kamerası daha üstün özelliklere sahiptir. Bu nedenle daha iyi sonuç alabilirsiniz.
  • Bir mikrofon çözümü olarak uygulama desteğinden ziyade uygun bir sıradan mikrofon kullanmanız 10 kat daha iyi verim almanıza neden olur. Mutlaka kulaklıktan da destek alın.
  • Kendi açınızdan iyi bir görünüm elde edebilmek için mutlaka masal lambasından yardım olur. Yani ışık kullanımına dikkat edin.
  • Kablosuz bağlantıyı tercih ediyorsanız cihazın şarjına dikkat edin. çünkü sürekli aktif kullanım sayesinde iPhone’un uzun birini kısa sürede bitirebilir. Görüşmemizin yarıda kesilmesi istemiyorsanız pil için bir çözüm bulmalısınız.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Ayrıca iPhone fotoğrafçılığına meraklıysanız; Harika iPhone Fotoğrafçılığı için En İyi 10 Fotoğraf Uygulaması (2020) yazımıza da göz atqbilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir