Tianhe-1A Saniyede İki Buçuk Trilyon Hesap Yapıyor

Tianhe-1Aİnsan düşündüğünde bu nasıl bir şeydir demeden edemiyor, saniyede iki buçuk trilyondan fazla hesap demek acaba bu nasıl bir işlemci alt yapısı ve nasıl bir teknoloji diye haklı olarak soruyor ve bunu oluşturanların karşısında Amerika bile istemese de şapka çıkarıyor. Evet sözünü ettiğimiz 1 saniye’de 2.500.000.000.000 (doğru yazdım değil mi?) işlem yapan süper bilgisayarın sahibi Çin, böylelikle dünyanın en güçlü yapay zekası olarak tüm dünyada tescillendi.

Adı Tianhe-1A olan bu süper bilgisayar böylelikle en hızlı bilgisayar ünvanını ABD’nin Tenessee eyaletinde yer alan Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki XT5 Jaguar adlı bilgisayarın elinden de almış oldu. Listeyi hazırlayan uzmanlardan biri olan Tennessee Üniversitesi’nden Profesör Jack Dongarra, Çin’in en hızlı süper bilgisayara sahip olduğu iddiasının doğrulandığını açıkladı. 

Tianhe-1A

BBC’ye mülakat veren Profesör Dongarra, geçen hafta Çin’e giderek süper bilgisayarı yerinde görüp denetlediklerini aktardı.  Profesör Dongarra’ya göre Çin’in süper bilgisayarı, ABD’deki rakibini kayda değer biçimde geride bırakmış durumda, çünkü işlem yapma hızı neredeyse yüzde 50 daha fazla.  Tianhe-1A, buzdolabı büyüklüğünde 100 kadar dolaptan oluşuyor ve toplam ağırlığı 155 tonun üzerinde.  Tianjin kentinde kurulu olan Tianhe-1A, Çin’in petrol şirketinin işlemlerine ve hava tahminlerine hizmet veriyor.

Kaynak: ntvmsnbc

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir