4K çözünürlük nedir?

Birçok teknoloji haber sitesinde ve teknoloji ürünlerinde 4K teknolojisini duyuyoruz. Bu teknoloji yeni olduğu için henüz duymayanlar olabilir. Bu nedenle bu konu hakkında kısa ama doyurucu bilgiler vermeye çalışacağız.

Öncelikle en kısa tabirini şu şekilde yapabiliriz: Çoğunlukla dijital filmlerde, kameralarda ve bilgisayar grafiklerinde kullanılan bir çözünürlük formatıdır. Sadece bu görüntü formatının yatayda aldığı piksel sayısını ifade etmektedir. Yani yatay çözünürlüğün yaklaşık 4000 pixel olduğunu ifade etmektedir. QFHD video kavramından bile daha yüksek çözünürlüklü diyebiliriz.

Dikeyde de bunu 720p ve 1080p olarak zaten görür tanır olduk. Bu rakamların yanındaki “p” harfi ingilizce peak kelimesinden gelmektedir ve anlamı dikey demektir. Bu şekilde baktığımızda 1080p görüntü kaydı veya kalitesi dendiğinde daha rahat anlaşılabilir.

4k çözünürlük

Görüntülerin kaydında ve izleniminde yatay ve dikey çözünürlük miktarı çok önem arzeder. Bu çözünürlük ilkesinin gelişmesinde de en çok bilgisayar oyunları ve kameralar katkıda bulunmuştur. 4K teknolojisinin yanı sıra bazı bilgileri de ek olarak verebiliriz.

Kavramlar: HDV · HDTV · UHDTV · HVS
Analog yayın: 819 sistemi · HD MAC · MUSE (Hi-Vision)
Dijital yayın: ATSC · DVB · ISDB · SBTVD · DMB-T/H
Ses: Dolby Digital (5.1) · MPEG-1 Layer II · PCM · LPCM · DXD · DSD · AAC
Kayıt ve depolama: HDV · DCI
HD Medya ve sıkıştırma: Blu-ray Disc · CBHD · HD DVD · HD VMD · D-VHS · Super Audio CD · DVD-Audio · MPEG-2 · H.264 · VC-1 · MVC
Konnektörler: Component · HDMI · DVI · DisplayPort · VGA
Biçimleri: 2K · 4K · 6K · 8K

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir