Android Cihazınızdan Virüsleri Uzak Tutmanın Yolları

Android cihazlar artık etrafımızda birçok kişide görmeye başladığımız ve mobil markette büyük yere sahip olan cihazlar haline geldiler. Android market yüzbinlerce, belki de milyonlarca uygulamayla dolu ve marketin ara yüzünün kullanımı oldukça basit.

Android-Broken-w600

Ortalamanın üstünde performans sunan Android market, birçok kişinin ilgisini çekmekte. Kullanıcıların dışında özellikle hacker ve virüs oluşturucuların dikkatini çeken bu platformda bu sebepten dolayı kullanıcıların olduğunca dikkatli olmaları gerekmekte. Teknolojik olarak varlığı bulunan herhangi birinin bilgilerini kullanmak için yapılan sahtekarrlıklar günü geldiğinde oldukça can yakabilir.

Elbette, bu tarz can sıkıcı olaylara bulaşmamak ve içinizi ferah tutabilmek adına Android cihazınızı kullanırken dikkat etmeniz gereken bir takım konular mevcut. Dilerseniz Android cihazda virüsten korunmak için yapmamanız gereken ve dikkat etmeniz gereken hususlara maddeler halinde göz atalım:

  1. 1.E-Posta ve Linkleri açmayın. Bilgisayarınızı korumak için yapmaktan kaçındığınız işlemlerden Android cihazınızda da kaçının. Eğer gelen elektronik postaların kaynağını bilmiyorsanız, o postayı silin ve uzak durun, fazla merak canınızı sıkabilir. Mobil cihazlar ve telefonlara sızmanın en kolay yolu merak uyandırarak linklere tıklamanızı sağlamak ve bu vesileyle bilgilerinizi ele geçirmek. Bu sebepten dolayı kendinizi virüslerden korumanın en önemli yolu e-postalarınıza dikkat ederek tanımadığınız kişilerden gelen linkleri tıklamamak.
  2. 2.Uygulamaların otomatik olarak yüklenmelerine izin vermeyin. Herhangi bir uygulamanın yüklenmesi için özellikle bir istekte bulunmadıysanız sizden habersiz olabilecek, tanımadığınız uygulamaların otomatik olarak yüklenmesine izin vermek bile bile lades anlamına gelir. Bu tarz uygulamalar kendilerini genelde ücretsiz oyunlar ve arkadaş canlısı hızlandırıcılar gibi yollarla tanıtırlar fakat aslında büyük oranda virüs içeriklidirler ve can sıkarlar. Eğer şüpheli ve tanımadığınız bir uygulamanın Android cihazınızda birden bire görünmeye başladığını fark ederseniz ondan bir an önce kurtulmaya bakın.
  3. 3.Android’inizi sürekli kilitli tutun. Android cihazınızı savunmasız bırakacak her türlü hareketten kaçının ve en önemlisi cihazınızı kullanmadığınız zamanlarda sürekli kilitli konumda tutun. Özellikle Android’in kilit ekranındaki labirent görünümlü kilit açma ekranı işinizi çok rahat şekilde görecektir. Kilidi aktive etmek için cihazınızın Ayarlar menüsünden Konum ve Güvenlik ayarlarını, oradan da Kilit Açma Desenini Ayarlama kısmından istediğiniz hareketle cihazınızın ekran kilidini açabilirsiniz. Bunu yaparak cihazınıza kimsenin dokunamayacağını ve virüslerin geçitsiz kalacağınızı bilmenizi isteriz.
  4. 4.Her zaman güncel kalın. Android cihazınızın sürümünün her zaman son sürümde ve güncel olduğundan emin olun. Çünkü güncellemeler çoğu zaman güvenlik amaçlı yapılmaktadır ve istenmeyen yazılımların sızmasını engellemek için yapılan hamlelerdir. Cihaz sürümünüzü güncellemenin dışında, cihazınızdaki uygulamaların da güncellenmiş olmasına dikkat etmeniz önemli bir faktör. Bunların içlerinde en önemlisi de anti virüs programınızı güncel tutuyor olmanız. Çünkü tarihi dolmuş bir anti virüs hiçbir işe yaramaz.
  5. 5.Uygulamalara dikkat edin. Android markette çok fazla sayıda uygulamanın olması ve bunlarını birçoğunun üçüncü parti kişiler tarafından yapılıyor olması tehlikeyi beraberinde getiriyor bundan dolayı uygulama indirirken tanımadığınız, güvenilir olmayan uygulamaları indirmeyin. Uygulamalardan gelecek zararlardan kendinizi korumak için uygulama izinlerinizi kontrol edin.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir