Android Çin’i Ele Mi Geçirdi?

Dünyanın ironilerle dolu olduğu bir gerçek. Son haberler, Google’ın ürünlerini sık sık engelleyen Çin’den geliyor. Son yapılan araştırmalara göre, Çin’de kullanılan akıllı telefonların %90’ı Android kullanıyor. Pazarda Apple’ın payı tek hanelerde kaladursun, Android payı, 2012 yılı üçüncü çeyreğinde %90.1 olarak ortaya çıkmış durumda.

Android ve iPhone'un Çin serüveni

Aynı araştırmanın sonucunda, iOS’un Pazar payı %4.2 ile gösteriliyor. Apple’ın Pazar payının düşük olması tek bir sebeple açıklanıyor: Fiyat. Android tabanlı bir telefon almak istediğinizde fiyatlar 179 dolar seviyesinde seyrederken, ülkede iPhone fiyatları 726 dolar seviyesinde. Bu durumda, iPhone 5’in yakın zamanda raflarda görüneceğini söylemek biraz zor olacak.

Çinli araştırma şirketi Analysis International’ın yaptığı araştırmanın sonucuna göre, Android geçen sene %58.2 seviyesinde seyrederken, bundan üç ay önce Android kullanım oranı %83’tü.

iPhone ve iPad’in Android’de daha güçlü olsa da, bu iOS ve Android arasındaki fark, Rolls-Royce ile Chevy Impala arasındaki fark gibi görülebilir. Kullanıcı neye alışıksa ona yönelecektir.

Cevaplanamayan soru şu ki, acaba iPhone 5, daha fazla Çinliyi Apple kullanmaya yönlendirebilecek mi? Apple pazarı eline alabilmek için daha fazla şeyler yapmak zorunda bu bir gerçek.

Android açısından bakıldığında ise, popülaritesinin yüksek olması –fiyatının dışında– arama ve e-posta kullanımı yönlerinin gelişmiş olması.

Acaba Apple’ın Çin piyasasını ele geçirmek için yapması gereken daha rekabetçi fiyatlar sunmak mı?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir