Android Root Nedir?

Android Root işlemi basit olarak cihazın işletim sistemi üzerinde tüm yönetici yetkilerini almak olarak anlaşılabilir. Bu işlem doğru ve kurallarına uygun olarak yapıldığı takdirde telefon performansına ve pil tüketimine büyük ölçüde etki edilebileceği gibi en ufak bir yanlışta telefonu servisine göndermeden bir daha açıklamayacak hale de getirebilir.

Şirketler sıradan kullanıcıların eline root yetkisini basitçe vermeyecek hem cihazlarına ve özel bilgilerine verebilecekleri zararları önlemiş olurlar hem de kendi işletim sistemi ve cihaz üzerinde bulunan tüm açıkların ortaya çıkmamasını sağlarlar.

İşletim sistemleri genel kullanıcıların ihtiyaçları olan bileşenlerin binlerce defa test edilip standart optimizasyonun ayarlanması ile oluşturulur. Fakat telefonu günde 10 dakika kullanan kişi ile 4 saat boyunca aktif kullanımda tutan kişi arasında performans isteği bakımından oldukça fazla bir fark mevcuttur. Bu yüzden profesyonel kullanıcılar telefonlarını kendi kullanım alanlarına göre optimize edip cihazın kullanım kapasitesini arttırırlar.

Android Root

Bu alandaki sorunların en büyüğü bahsettiğimiz gibi yanlış bir işlem sonucu ciddi hasarlar meydana gelebilmesidir. Bu yüzden telefon şirketleri root edilmiş telefon veya tabletleri işlem başarılı olsun veya olmasın garanti kapsamından çıkarmaktadır. Bu noktada bize root imkânı ile özgürlük sunan şirketlerin aynı zamanda bu özgürlüğü kısıtlayarak telefonu garanti kapsamından çıkarmaları uzun yıllardır sonu gelmeyen bir çelişki durumundadır.

Root yetkisini alan kişi telefonda istediği her türlü değişikliği gerçekleştirebilmektedir. Özelleştirilmiş ayrı bir ROM kurma, dâhili hafıza dışında mikro SD kartınıza da uygulama yükleyebilme, flaş ışığının şiddetini arttırıp azaltma, ekranın videosunu çekme, ses şiddetini arttırıp azaltma, kamera yazılımları ekleme veya değiştirme gibi hayal gücünüzle sınırlı değişiklikleri telefonunuzda uygulayabilirsiniz. Fakat en ufak bir yanlış değişimde donanımsal olarak tamiri mümkün olmayacak hasarlara yol açabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir