Apple Düşüşte mi?

Dünyanın en çok konuşulan teknoloji firması olan, yeni ürünlerinin tanıtımlarının ardından izdihamlara neden olan Apple’ın, yatırımcı müşterileriyle başı biraz sıkıntıda.

apple

Eylül ayında iPhone 5 lansmanından bu yana hisseleri sürekli değer kaybeden iPad üreticisinin son 3 ayda hisselerindeki düşüş %23,3’ü buldu. Son iki günde %8,1 değer kaybetmesi yatırımcıların kafasını bir hayli karıştırmış gibi görünüyor. Data Corp. Tarafından yayımlanan rapor ise çarpıcı bir sonuç çıkarıyor. Veri analiz şirketinin hazırladığı rapora göre tablet pazarındaki payı %56,8’den %53,8’e gerileyecek.

Uzmanların görüşleri ise, yatırımcıların Apple’dan kaçmalarının sebebi stoklarda fazla ürün kalmamış olması ve Apple’ın 2013’ün başında ürün bulmakta sıkıntı yaşayacağını düşünmeleri. Keza Apple son birkaç ayda bütün ürünlerinin son sürümlerini piyasaya sundu ve hızlı sunum sebebiyle üreticiler talebi karşılayamıyor. Çin firması Foxconn’un iPhone 5 üretim talebini karşılayamadıklarını açıklaması da bunun açık bir göstergesi niteliğinde. Bunun yanı sıra Apple’ın Samsung ile yaşadığı patent savaşları da yatırımcılar tarafından olumlu karşılanmıyor.

Her ne kadar Apple 2012’yi rekor kâr ile bitiriyor olsa da tüm bu olumsuzluklar üst üste gelince yatırımcının gözündeki Apple’ın pozisyonu yer değiştirmeye başladı. Özetle Apple’ın teknoloji devi olması, yatırımcının iPad üreticisinden farklı şeyler beklediği gerçeğini değiştirmiyor.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir