Apple Jailbreak Yapmayın Diyor!

iOS cihazlarımızı jailbreak yapmak Amerika’da geçtiğimiz yıllarda açılan bir dava sonucunda Apple’ın haksız bulunarak yasal bir hale gelmiş olmasına rağmen, Apple bu olayın karşısında olduğunu ve cihazların garanti kapsamı dışında kalacağını belirtmişti. Appe’ı bu politikası sebebiyle birçok kişi eleştirmekte. Apple tarafından bakıldığında ise bu konu mantıklı görünüyor keza yetkilendirilmemiş bir kod eklenmiş cihazlarına bakmak ve bu cihazları tamir etmek istememeleri gayet doğal.

Sosyal blog sitelerinden Reddit üzerindeki kullanıcılardan biri olan DurianNinja rumuzlu bir kullanıcı, Apple Store’da bulunan satın alma sözleşmesinde jailbreak yapılmış cihazlarla ilgili ilginç bir madde olduğunu keşfetmiş. Her ne kadar ülkemizde satılan cihazlarda böyle bir madde olmasa da, Amerika’da satılan cihazlarda aşağıdaki gibi bir madde bulunmakta:

“iPhone yazılımı üstünde etkilendirilmemiş modifikasyonlar yapmak Apple yazılım lisansı anlaşmasını ihmal etmektedir. iPhone’u modifiye etmenin yaygın adı jail-breaking olmakla birlikte sözleşmenin ikinci maddesinde özellikle vurgulanmıştır. Bundan dolayı özellikle üstüne vurgu yaparak bunu yapmamanızı belirtiyoruz. Gerçekten. Yetkilendirilmemiş yazılım modifikasyonu yapmanız durumunda iPhone’unuzun tamiri garanti kapsamında yapılmayacaktır.”

ana-ekran-jailbreak

Özellikle “gerçekten” yani orijinalinde “really” şeklinde vurgu yapılmış olması Apple’ın bu konuda ne kadar ciddi olduğunun göstergesi.

Burdan şu mesajı çıkarıyoruz; eğer jailbreak yapılmış bir cihazda herhangi bir yazılım problemi yaşarsanız ve Apple’a garanti için götürürseniz öncesinde cihazınızı iki sebepten dolayı restore yaparak garantiye götürün:

İlk  sebebi size kesinlikle cihazınızı restore yapıp yeni bir iPhone olarak ayarlayıp ayarlamadığınızı soracaklardır. Onları aptal yerine koymaya çalışmayın, en son ne zaman cihaza restore yaptığınızı ve yedekten kurulum yaptığınızı anlayacak bilgi ve beceriye sahipler. Fakat restore yaptığınızda daha önce jailbreak yapıp yapmadığınızı anlayamayacaklarından restore yapmış olmanız önemli bir husus.

İkinci olarak eğer cihazınızn jailbreak yapılmış olduğunu fark ederlerse –ki fark edeceklerdir, servise alıp garanti kapsamına almayı reddeceklerdir.

Donanım problemleri ise genelde herhangi bir yazılım modifikasyonu ile ilişkilendirilmediğinden (örneğin ana ekran tuşunun çalışmaması) herhangi bir restore işlemi yapmanızı gerektirecek bir durum ortaya çıkmıyot fakat bazı garanti servisleri jailbreak kontrolü yapabilir ve bu da onların kendi inisiyatiflerine kalmış bir durum. Yine de işinizi garantiye alıp temiz bir kurulum yapmak isteyeceğinizi düşünüyoruz.

Bu tarz bir problemle karşılaştıysanız bu durumu nasıl çözdüğünüzü bizimle paylaşırsanız diğer kullanıcılar da tecrübelerinizde istifade edecektir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir