Apple, ReseachKit İle Medikal Araştırmaya Yöneliyor

Apple’ın kıdemli başkan yardımcısı olan Jeff Williams Spring Forward etkinliğinde sözü Tim Cook’tan aldı ve Apple’ın etkinliğinde şirketin yeni adımından bahsetti: medikal araştırma. Operasyon Kıdemli Başkan Yardımcısı iPhone için Sağlık kiti üstündeki çalışmalarından ve Cupertino firmasının yeni bir platform oluşturduğundan bahsetti ve bu çalışmanın adının ResearchKit (Araştırma Kiti olarak tanımlayabiliriz) olduğunu açıkladı.

Williams açıklamasında, medikal araştırmacıların inanılmaz devrimler yarattığını ama yine de büyük zorluklarla karşılaştıklarını belirtti. Konuşmanın devamında, bazen araştırmacıların hastaları ancak üç ayda bir görebildiklerini, bu sebepten dolayı sağlıkları hakkında net bir bilgi edinemediklerini belirtti. Bundan böyle araştırmacıların ResearchKit ile hastaların sağlıklarını uygulamalar geliştirerek daha kolay bir şekilde takip edebileceklerini belirtti.

Williams, geçtiğimiz yıl becerikli araştırmacıların ResearchKit kullanarak uygulamalar geliştirdiklerini ve bu uygulamaların bir takım hastalıklarda yardımcı olduklarını söyledi. Rochester Üniversitesi ve Sage Bionetworks tarafından geliştirilen mPower uygulamasının Parkinson araştırmasında kullanıldığını ve diyabet hastaları, kardiyovasküler rahatsızlıklar, astım ve göğüs kanseri için çalışmaların devam ettiğini de belirten Williams, Apple’ın sağlık verilerine hiçbir şekilde ulaşamayacaklarını söyledi.

ResearchKit’in önümüzdeki birkaç ay içerisinde kullanıcılara sunulacağı ve açık kaynaklı olacağı, bu sayede dileyen herkesin projeye dahil olabileceği belirtildi. Öte yandan App Store’da bugün itibariyle beş adet ResearchKit uyumlu uygulamanın da yer alacağı söylendi.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir