Apple’da Servislerini Kapatıyor

Google’dan sonra servis kapatma furyasına Apple’da katıldı. Bir çok yatırım yapılıp, beklenen ilgiliyi bulmayınca yavaş yavaş kapatılan servislere Apple firmasının bazı hizmetleri de eklendi. Apple firmasının kapatmış olduğu bu hizmetin adı “Ping”. Sosyal ağ bağlamında başarılı olmak için bunun altyapı çalışmalarını hazırlayan ve Ping uygulamasını başlatan Apple, anlaşılan o ki, bu hizmetini istenilen seviyeye getirememiş.

Apple Ping hizmetini sonlandırıyor

2010 yılında Ping’i iTunes içersine ekleyerek bir çok sosyal özelliği kullanıma sunan Ping, neden başarılı olamadı bunu sorgulamak lazım. Bunların temel sebepleri arasında, Sound Cloud, Facebook ve Spotify gibi buna benzer hizmetlerin sunulduğu ağların hızla yükselmesi, bu yatırımın boş yani ölü yatırım olmasına sebebiyet verdi. Ping sayesinde, çalma listenizi paylaşabiliyor, size bağlı olan arkadaşlarınızın hangi müzikleri ve listeleri dinlediklerini görebiliyordunuz. Apple bu hizmeti kapatarak tamamen iTunes üzerinden bu etkileşimleri sağlamayı amaçlıyor. En azından bu hizmeti devam ettirmeyi iTunes üzerinden yapmayı düşünmesi, bu özelliklerden vazgeçmediğinin göstergesi.

Ping servisinin haricinde, uygulama aramanıza yarayan arama motorunu da kapatmaya hazırlıyor. Chomp adlı uygulamayı bildiğiniz üzere, sene başında Apple satın almıştı. Uygulamanın artık kullanılamaz hale geldiğini, uygulamayı halen kullanmaya çalışan kullanıcıların kapandığı mesajıyla karşılaşması sonucu anlayabiliyorlar. Ayrıca Chomp uygulaması, uygulamayı kullanan tüm kullanıcılara kapanmadan önce mesaj göndererek kullanıcılarını uyarmıştı.

Bakalım hizmet kapatma furyasında, firmaların önümüzdeki günlerde hangi hizmetleri kapatacağını sizlerle birlikte bizde takip edeceğiz. Bu hizmet kapatmaların tamamen strateji hatası olduğunu düşünüyoruz. Zira, zaten hali hazırda pastanın bir çok payını alan firmaların arasına dalmak, yatırımların ölü yatırım olarak doğmasına sebebiyet verecektir. Firmalar bu hizmetleri vermeden önce mutlaka iyi şekilde düşünmeli ve ona göre karar vermelidirler. Gördüğünüz üzere, Apple iki hizmetini yaptığı strateji hataları yüzünden kapatmak durumunda kaldı.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir