Apple, sosyal medya analiz firması Topsy’i satın aldı

Apple son zamanlarda satın almalarla gündeme geliyor. Yaptığı satın almalar kimi zaman direkt olarak yeni özelliklere işaret ederken bazıları da biraz daha farklı sayılabilecek sektörlerden oluyor. Onlardan birisi de özellikle Twitter‘daki tweetleri toplayan/analiz eden firma Topsy oldu.

Sosyal medya analiziyle mutlaka yapmak istediği birşeyler var. Belki satış performansını artırmayı hedefliyor, belki de farklı sektörlerde de güç elde ederek varlığını sürdürmeye çalışıyor. Satın almanın bedeli 200 milyon dolar olarak bildirildi. Aslında Topsy’nin sahip olduğu sistem çok detaylı. Yani analizleri o kadar kuvvetli ki, tweetlerdeki spesifik bir konuyu kimin yaptığına, dünya çapında yapılan konuşmaların ana konularına ve hangi sıklıkla yapıldığına kadar birçok veriyi analiz edebiliyor. Tabiki en çok konuşulanlar, top konular, trendler vs gibi analizlerden bahsetmeye gerek yok. Bunları artık Twitter kendisi bile veriyor.

apple topsy

Ayrıca Topsy, Twitter kurulduğundan beri “fire hose” isimli bir analiz gurubuna da ortak. Bu grup 2006 yılından beridir tüm Twitter’ları inceliyor. Yani bu alanda köklü ve en büyük şirket Topsy diyebiliriz. Günde 500 milyon tweet analiz edilebiliyor.

Satın alma hakkında şirket tarafından henüz bir doğrulama gelmedi. Küçük bir ayrıntı daha var ki; bu satın alma yapılmadan evvel Twitter yetkllilerinden bir onay da alınmamışa benziyor. Çünkü Twitter sözcüsüne konu ile ilgili sorular sorulmuş ve yanıtsız bırakarak ayrılmayı tercih etmiş.

Apple satın almalarıyla ilgili bir prensibini paylaşmış; “Zaman zaman küçük teknoloji firmalarını satın alıyoruz fakat bunu paylaşmayı tercih etmiyoruz.” demişti. Bazı analistler bu satın alma ile kazanımlarını iTunes, Siri ve iAd‘te kullanabilir, çok iyi geliştirmeler yapabilir diyor. Aslında bu analizlerle insanların ilgi alanlarını çok iyi analiz edebileceği de bir gerçek. Çünkü Twitter’da herşeyin, her an paylaşıldığı bir yer.

Bu analizlerin tutulması bakalım Apple’a neler kazandıracak.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir