Apple Touch ID ve geleceğine dair

iPhone 5S ile gelen Touch ID özelliği nedir? Öncelikle bu sorunun cevabını verelim. Yeni iPhone’da yani 5S modelinde parmak izi okuyucu işlemi yapan bir özellik.

Touch ID ile kullanıcılar iPhone ana ekran tuşuna (home tuşu) parmaklarını koyarak parmak izi okuyucu olarak da kullanabilecek. Buradan önce parmak izlerini tanıtacaklar sonrasında da cihazlarının tuş kilidini felan açmak için parmak izlerini kullanabilecekler. iTunes üzerinden alışveriş yaparken de kullanılabilecek. Dolayısıyla gayet önemli bir güvenlik sistemi. Açıkları felan bulundu fakat bu açıklar zamanla kapatılacak ve daha stabil hale gelecektir.

iphone touch id

Touch ID ile sadece tuş kilidi açılacak diye düşünmemek gerek. Mobil cihazlar hayatımızda önemli bir yere sahipler. Ödeme yöntemleri arasında bile kullanılıyorlar artık. Yani herhangi birşey satın aldığınızda ödeme işleminde kullandığınız ve giderek aktif rol oynayan cihazlar. Dolayısıyla güvenlik sistemlerinin de gelişmesi gerekli bir hal alıyor. Parmak izi ise şimdilik bilinen en güçlü güvenlik sistemlerinden birisi.

Kimi teknoloji meraklısı bunu sadece parmak izi okuyucu diyerek hafife alıyor fakat yanılıyor. Yakın gelecekte birçok cihazda bu tarz bir özellik mutlaka olacaktır. Çünkü hayatımızda bu cihazlara önemli görevler veriyoruz ve görevler de giderek ağırlaşıyor, gizlileşiyor. Dolayısıyla bu cihazlarda güvenliğin de dikkat edilmesi gereken bir unsur olduğunu unutmamak gerekir diye düşünüyorum.

Sizce nasıl bir teknoloji, geleceği adına neler düşünüyorsunuz?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir