Apple, UDID Kullanan Uygulamaları Reddedecek

Apple 1 Mayıs itibariyle UDID kullanan uygulamaları reddedeceğini duyurdu. Apple, web sayfası üzerinden yayınladığı bir bildiri ile 1 Mayıs tarihinden itibaren UDID erişimini kullanan uygulamaları resmi olarak tanımayacağını ve bu erişimi kullanan yeni uygulamaları da AppStore’a kabul etmeyeceğini bildirdi.

Öncelikle bu konu hakkında pek fazla bilgisi olmayan kullanıcılara UDID hakkında bilgi verelim. UDID, cihazınızın Apple serverlarındaki kimlik bilgisidir. Yeni versiyon çıkmadan önce verilen beta sürümleri kullanmanız için gereklidir. Normal versiyonlarda bu kayda gerek yoktur sadece beta sürümler için geçerlidir. Bu kayıtları Apple’a para ödeyerek developer olan kişiler yapabilir. Yurtdışı cihazlar için de aynı şey geçerlidir fakat cihaz sim kilitli ise bazı sorunlar ortaya çıkabilir ama bu UDID ile alakalı değildir. Stabil ve çalışır vaziyetteki telefonunuza AppStore’dan istediğiniz uygulamayı yükleyip indirebilirsiniz.

ios udid uygulama

Cihaza özel bir parametre olan UDID’e erişiminin artık tam anlamıyla tanınmayacak olması güvenlik ve gizlilik konusunda yaşanan şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlayacakken, geliştiricileride aynı işlevi gören farklı yöntemlere itecek.  

2012 yılında UDID erişimi nedeniyle engellemelerin başladığı dedikoduları yayılmıştı. Ancak konuyla ilgili olarak herhangi bir resmi açıklama yapılmamıştı.

UDID erişimi  konusundaki açıklamasının yanı sıra, AppStore için birtakım yeni şartlarında duyurusunu yapan Apple, aynı tarihten itibaren yeni uygulamaların ve ya güncellemelerin kabulü için Retine ekran desteği ve iPhone 5’in ekran boyutu desteğini zorunlu kıldı.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir