Apple’ın Safarisi Google’a 22.5 Milyon $ Ceza Getirdi

Kullanıcı mahremiyeti ve gizliliğin son derece önem arzettiği günümüzde kullanılan teknolojik cihazlar üzerinden bir çok şirket bu mahremiyeti sık sık ihlal ediyor. Ancak FTC tarafından Google‘a verilen rekor ceza bugüne kadar bu alanda verilmiş en büyük ceza olarak şirketlerin bu konuda daha dikkatli olmasını sağlayacak gibi. Apple tarafından Safari tarayıcısında gizleme özelliğinin kapalı olmasına rağmen kullanıcıları izlemesi nedeniyle suçlanmıştı. Google, bu izlemeyi bilerek yapmadıklarını söylemiş ve “sayfayı değiştirdiğini, reklam çerezini artık saklamadıklarını” açıklamıştı. Ancak bize dahi inandırıcı gelmeyen “istemeden bu izlemeyi yaptık” savunmasına mahkeme de inanmadı.

Google'a 22.5 Milyon Dolar Ceza

Gerçi verilen 22.5 milyon $ Google’ın bir kaç saatlik kazancına denk geliyor olsa da aynı şekilde veri toplayan Facebook ve buna benzer ağların bu karardan sonra davranışlarını tekrar gözden geçirmeleri sürpriz olmayacaktır. Halen Google, Facebook gibi şirketlerin bir taraftan da Amerika’nın gizli servislerine hizmet ettiği düşüncesi komplo teorisi kapsamında değerlendirilse de dünya üzerindeki neredeyse tüm verinin kontrolü bu şirketlerde.

Hal böyle olunca dünyanın en değerli malzemesi “Bilgi”nin de gizli servisler tarafından rağbet görmesi kaçınılmaz ve Amerika bu konuda sık sık ilgili şirketlerden bilgi talep ediyor. Google, gizlilik konusunda daha önce de benzer sorunlar yaşamıştı. Microsoft, Google’ı Internet Explorer’da benzer bir yöntem kullanmakla suçlamıştı, ancak Google bu suçlamaları geri püskürtmeyi başarmıştı.

Blog’umuza ait son güncellemeleri Twitter veya Facebook sayfalarımızdan da takip edebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir