Artık 3. Parti Kontroller Desteklenecek

Apple’ın her sene gelenek haline gelen tanıtım günlerinde, kullanıcılar beklentilerini çok yüksek tutmaktalar ve söz konusu Apple olunca beklentilerin yüksek olması oldukça olağan. Bu ayki WWDC etkinliğinde geceye damgasını vuran konu iOS 7’deki yenilikler oldu. Bazı özellikler ön plana çıkarken, bazı özellikler de önemli olmasına rağmen geri planda kaldı.

iOS-7-beta-SDK

Geride kalan bu özelliklerden bir tanesi de üçüncü parti oyun joystiklerinin bundan böyle destekleneceği mevzusu. WWDC etkinliğinde çekilen yukarıdaki fotoğrafta da görüleceği üzere, iPhone ve iPad’ler için fiziksel kontrol araçları desteklenmeye başlayacak ki, bu konu ThinkGeeks ve Kickstarter projeleri arasında yer almakta, fakat cihazlar ve yazılımlar desteklemediğinden sadece proje aşamasında kalmaktaydı. Fakat bu durum iOS 7 ile birlikte değişiyor.

Yukarıdaki fotoğrafta görünen MDi game controllers kısmındaki MFi, Made for iOS yani iOS için yapıldı anlamına gelmekte. Yani “iOS için yapılan Oyun Kontrolleri” yazıyor olması, iOS 7 ile birlikte 3’üncü parti aksesuar yapımcılarının önünü açacak ve bu yönde bir Pazar oluşacak gibi görünüyor.

Şimdilik joystick desteği hakkında pek bir bilgi mevcut değil. Fakat TouchArcade web sitesinden bazı arkadaşlar Apple developer hesabında konuyla ilgili bazı bilgilerin paylaşıldığından bahsetmişler.

gamepad-ios-7gamepad-ios-7-2

Yukarıdaki resme bakıldığında, sol taraftaki tipik bir iPhone oyun joysticki, sağ taraftaki ise standart olarak bildiğimiz oyun kolu.

TouchArcade web sitesindeki yorumlari aksesuar yapımcılarının tek bir arayüz üstünde ortak bir çalışma yapacağını, böylelikle oyun geliştiricilerinin oyunlarını bir an önce o jaysticke uyumlu olarak yapacaklarını belirtiyorlar.

Logitech, Belkin gibi büyük firmaların iOS için joystick işine girdikleri veya girecekleri düşünüldüğünde, ortaya çok farklı tasarım ve icatlar çıkacaktır ki bu büyük firmaların yapacağı joystickler büyük ihtimalle tüm iOS oyunlarını destekleyecektir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir