Backlink Çalışması Yaparken Bunlara Dikkat Edin

Google’ın Caffeine güncellemesi ile beraber artık iyiden iyiye ön plana çıkan site dışı SEO çalışmalarından olan Backlink (geri bağlantı) çalışmaları daha bir önem kazanmış görünüyor. Bu konuda bir çok webmaster’ın deneyimleri doğrultusunda artık neredeyse kesinleşmiş olan Backlink faktörü sitenizin arama motoru sonuçları ve özellikle de pagerank açısından önemini bir kere daha teyit etti. Bu öneminden dolayı şimdiki yazımızda başarılı bir Backlink çalışmasının temellerini nasıl oluşturacağımızı ve buna göre yapılabilecek çalışmaların neler olduğuna değinmeye çalışacağız.Ticari amaçlı yahut ticari kaygıların ağır bastığı web projelerinin vazgeçilmez meselesi site ziyaret trafiği ve arama motorlarında projemiz ile alakalı olarak hedef kelimelerde makul sıralamaları elde etmek birbiri ile bağlantılı konular olarak üzerinde yoğunlaşacağımız konumuzun temel taşları olacak.

Backlink, Backlink Dedikleri…

Basit anlamı ile Backlink, Türkçe olarak ifade ediliş şekli ile Geri Bağlantı, sitemize ait herhangi bir bağlantının bir başka sitede bulunması sonucunda bu bağlantıya verilen isimdir. Sonuçta sitemiz dışındaki bir başka sitede bulunan ve kullanıcıları ilgili bağlantıya tıklayarak sitemize yönlendiren bir geri bağlantıdır. Bu anlamı ile Backlink veriliş şekli değişmekle beraber genellikle webmaster’lar tarafından sitenin genel hedef kelimeleri üzerinden oluşturulur. Şöyle ki; Eğer websitemiz Joomla! desteği konusunda çeşitli bilgiler içeren bir site ise ve hedeflenen ziyaretçi trafiği bu kelime üzerinden olması düşünülüyorsa haliyle geri bağlantı tipi de Joomla! kelimesinin üzerine sitemizin bağlantısını eklemek sureti ile olacağı gibi.

Ancak bu türden, sadece tek anahtar kelime üzerinden geri bağlantılar oluşturmak aynı zamanda riski de beraberinde getirebilecektir ki bunun webmaster’lar arasındaki ifadesi Google Bomb Filtresi olarak tanımlanır ki aslında böyle bir filtreleme yoktur. Bu tamamen SEO konusunda farklı şeyler söylemek kaygısı ile uydurulmuş bir ifadeden başka bir şey değildir. İfade edilemek istenen konuyu özetleyecek doğru kelime “Google Sandbox” olmalıdır. Google Sandbox Filtresi genel olarak bir çok amaca yönelik üretilmiş bir filtre olup biz sadece geri bağlantı noktasında konuya değineceğiz.

Az önce de bahsettiğimiz gibi sitemizin dışındaki websitelerinde bulunan Backlink çalışması amaçlı bağlantılarımız fazlaysa ve yoğun bir şekilde tek kelime üzerinden bu çalışma yürütülüyorsa google bu nedenle sitemizi ilgili kelimede arama motoru sonuçlarında geriye atabilir. Her ne kadar bu durum sitemizin tam anlamı ile sitemizin sandbox filtresine dahil olduğumuzu göstermese de bu filtrenin sonuçlarından bir tanesi de bu faktörle alakalıdır. Tam anlamı ile sandbox filtresine tüm sonuçları ile maruz kalmış bir site zaten google’da “site:siteniz.com” şeklinde arama yaptığınızda sitenize ait linklerin görülmemesi ile tespit edilebilir.

Çok fazla aynı kelime üzerine geri bağlantı edinmektense hedef kelimemizin değişik varyasyonlarını denemek ve backlink çalışmalarımızı bu kelimeler ile yapmak en doğru hareket olacaktır. Örneğin, daha önce verdiğimiz Joomla! hedef kelimesi baz alınırsa joomla dersleri, joomla makaleleri, joomla yazıları vb. varyasyonlar ile kelime odaklı geri bağlantı oluşturma çalışmamız daha yerinde olacaktır. Üstelik belirlediğimiz bu kelimelerde de arama motoru sonuçlarında daha iyi bir yer edineceğimiz gibi google bu geri bağlantıların farklı kullanıcıların önermesi şeklinde algılamasını sağlayacaksınız.

Backlink’in mantığı da budur, arama motorları backlink’lerinizin her birini “sitenizi öneren bir bağlantı” olarak görür. Sitenize bağlantı vermek sureti ile önerecek olan herkesin tek bir anahtar kelime üzerinden yaptığı mantıken ne kadar inandırıcı ise arama motorları da bu tip tek kelime hedefli geri bağlantıları bu mantıkla değerlendirecektir. Google gibi arama motorları backlink’leri değerlendirirken verilen bağlantıdaki sitenin topluma veya belli bir kitleyi oluşturan insanlara yararlı bir site olarak görmesi ile gerçek anlamını bulur. İşte bu noktada bağlantıda kullanılan anahtar kelimemizin farklılığı özellikle bir kelimeye yoğunlaşmamış olması muhtemelen arama motorlarınca spam yahut amiyane tabirle “link kasma” gibi algılanmayarak yararlı bir siteye verilmiş bir bağlantı olarak algılanması sonucuna götürecektir.

Geri bağlantı (Backlink) mantığını açıklamak açısında yukarıdaki verdiğim örnek ile açıklamaya çalıştığımız mesele Backlink ve arama motorlarına etki eden faktörlerden sadece bir tanesidir. Yazımızın bundan sonrasında arama motorlarına etki eden ve sitemizi en makul seviyelere kadar taşıyacak olan kaliteli bir backlink çalışmasının diğer faktörlerini ele almak olacak.

Geçici Bağlantı ile Kalıcı Bağlantı Farkı

Hiç kalıcı olan bir şey ile geçici olan bir şey birbirine eşit olur mu? Tabiki olmaz ki arama motorlarına ait botlar’da geri bağlantıları değerlendirirken dikkat ettikleri unsurlardan bir tanesi de bağlantının sürekliliğidir. Mesela, her ne kadar olumlu etkisi olsa da, özellikle de yüksek PR (pagerank/sayfa değeri) içeren siteler ile, genellikle de ücretli yahut karşılıklı, çapraz bağlantı link değişimlerinin sitemize kısa zamanda katkıları olsa da uzun vadede pek bir şey ifade etmeyecektir. Çünkü bu tür geri bağlantılar geçici bir süre ile yapılırlar, haliyle botlar bu durumu; “Geri bağlantı eğer topluma veya belli bir kitleye önemli katkısı olan bir bağlantı olsaydı kısa vadeli yahut geçici bir bağlantı olmazdı.” şeklinde değerlendirileceğinden şüpheniz olmasın. Her ne kadar arama motorlarına ait botlar yazılım ürünü birer robot olsa da o robotların gerisindeki  algoritması bu ve benzeri bir çok kriterlerle donatılmış, buna göre de sonuca giden robotlardır.

İşte bu nedenle kalıcı olan bağlantılar geçici süreliğine alınan ücretli veya ücretsiz alınan text link gibi çalışmalardan çok daha faydalı olacaktır. Özellikle son günlerde öne çıkmaya başlayan ve adına “tanıtım yazısı” denilen SEO çalışması tekniği de bu kaygı ile ortaya çıkmış bir çalışma türüdür. Ücretli veya ücretsiz olarak bir çok blogda içerik olarak yayınlanacak olan ve içerisinde seçilen anahtar kelimeler üzerinde sitenize geri bağlantıların verildiği 200 – 250 kelimelik bir yazının kullanılması kalıcı bağlantılar sağlamak için en iyi yoldur. Böylelikle hem birden fazla geri bağlantı (sitemizin ana sayfasına ve alt sayfalarına şeklinde verilen bağlantı) sahibi olduğumuz gibi aynı zamanda bu tür bağlantılar her zaman ilgili sitede kalacak sabit bağlantılar olacaktır. Tabiî ki bu “ücretli, karşılıklı, çapraz bağlantılar yapmayın” anlamına gelmediği gibi asıl yoğunlaşılacak olan çalışmanın yukarıda bahsettiğimiz geri bağlantı çalışması şeklinde olmasının çok daha iyi olacağını belirtmek içindir. Yoksa yazımızın gelişimi doğrultusunda reklam, link değişimi vb. konulara da değinecek ve bu konulardan da kaliteli geri bağlantı elde etme çalışmalarına da değineceğiz.

Kalıcı geri bağlantı çalışması dahilinde tanıtım yazısı metodunu forumlar için de önerebiliriz ki zaten bunun farkında olan bir çok webmaster yine bir çok forumda yazdıkları yararlı bilgi içeren yazılarında gerek kelime bazlı gerekse de direk site adı şeklinde verdikleri bağlantılar ile bu çalışmayı uzun zamandır yapmaktalar. Ancak yine de forumlar ile bloglar kıyaslandığında blogların bu konuda birkaç adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Bir çok SEO çalışması yapan webmaster kalıcı bağlantılar elde etmek için bir çok blog sitesine yorum şeklinde sitelerine de geri bağlantılar oluşturmaktalar ancak böyle bir çalışmanın “kaliteli bir backlink” sağlamaktan uzak olduğunu görebiliyoruz. Tıpkı bu çalışmayı yapan webmaster gibi onlarca insan aynı bloglara bu şekilde yorumlar yaparak adeta ilgili siteleri yorum ve bağlantı çöplüğüne dönüştürdüklerinden bu geri bağlantıların da ilgili sitelere pek yararı olduğu söylenemez. Yüzlerce geri bağlantının olduğu bir sayfada sitenize ait bir geri bağlantının olması belki bazı backlink sorgulama sitelerinde gerçek birer backlink gibi gözükse de arama motorlarının bu tip bir sayfadaki backlink’lere ne kadar itibar edeceğini sizlerin değerlendirmesine bırakıyorum.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir