Beyaz Dengesi: iPhone Fotoğrafçılığının Küçük Sırrı

Daha önce buradaki ve buradaki konularımızda, iPhone fotoğrafçılığı ile ilgilenenler için geniş bir arşiv niteliğinde yazı dizisine başlayacağımızı belirtmiş ve bu bağlamda bazı ipuçları ve bu ipuçlarına istinaden örneklerden bahsetmiştik.

iPhoneography

Umarız iyi bir pozlama için yeterince uğraşmışsınızdır. Şimdi bir başka önemli konu olan beyaz dengesinden söz edelim. İyi bir fotoğraf sizin dışınızda bazı etkenlere de bağlı olduğu bir gerçektir. Bulut, güneş, flaş, gölge ve ampül bunların en başında gelenlerdendir. Kamera üreticileri her ne kadar ikonografi üzerinde büyük bir araştırma yapsalar da, bunun “şey’inin” gerçekten ne olduğunu açıklayamadılar. Bugünkü yazımızda bunun ne olduğunu öğrenmeye çalışacağız ve bu dezavantajı avantaja çevirmeye çalışacağız.

Bu şeyler nedir ve bu küçük ikonlar ne işe yarar? Kısaca bunlar sizin kameranızın beyaz dengesi kontörlü ikonudur. Beyaz dengesini anlamadan önce renk sıcaklığının ne olduğunu anlamamız gerekiyor. Sizin de bildiğiniz gibi bütün ışık kaynaklarını birbirinden farklıdır. Örneğin, elinize bir ay ışığı altında bakın daha sonra bir de floresan ışığı altında bakını bunun ile yetinmeyin ve bir de mum ışığı altında bakınız. Bütün bunlara baktıktan sonra şunu fark edebilirsiniz. Mum ışığı altında baktığınızda elinize gelen ışığın sıcak parlak olduğunu, ay ışığı ve floresan altında baktığınız elinizdeki ışığın ise soğuk ve sert bir ışık olduğunu fark edebilirsiniz. Eğer vücudunuza parlak bir beyaz ışık altında bakarsanız sanki albino hastası gibi her yerinizi beyaz olmuş gibi hissedersiniz. Fotoğraf endüstrisinde bu tür olaylara renk atması denmektedir.

Kullanmış olduğunuz akıllı telefon ile bu beyaz dengesini ayarlayabilirsiniz ancak her zaman işe yaramayabilir. Eğer siz de beyaz dengesini ayarlamak istiyorsanız KitCam veya Camera+ gibi yazılımları indirmiş olmanız gerekmektedir. Burada hızlıca KitCam yazılımı kullanılarak hazırlanmış bir örnek vereceğiz. Aynı görüntünün aynı ışık kaynaklarıyla çekilmiş fakat farklı beyaz dengelemesi yapılmış örneğini inceleyebilirisiniz.

beyaz dengesi

beyaz dengesi

beyaz dengesi

Eğer dışarda resim çektiyseniz beyaz dengesini güneşe göre yapmanız gerekmektedir. Eğer floresan altında çekim yapıyorsanız beyaz dengesini floresana göre yapmanız gerekmektedir. Eğer çektiğiniz resim gölgede ise dengeleme işini gölgeye göre yapmanız gerekmektedir. Çektiğimiz fotoğraflarda doğru renk seçimi beyaz dengesi için yaratıcılığınızı etkileyen önemli bir faktördür.

Beyaz dengesinin ne işe yaradığını göstermek adına en iyi seçim gölge, güneş ve bulutun birlikte olduğu bir resim olan gün batını resmini ele alalım. Burada sıcak ve soğuk renkler bir arada bulunmaktadır.

beyaz-4

Örnek resimlerde de gördüğünüz gibi ister sıcak renklerde ister soğuk renklerde iyi bir beyaz dengesiyle sizde gördüğünüz anı en iyi şekilde yakalayabilir sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

beyaz-5

beyaz-6

beyaz-7

Instagram fotoğraflarınızı #edfoto etiketiyle ekleyin, elmadoktoru kullanıcıarı çektiğiniz fotoğraflara eşlik etsinler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir