Bigdump Kullanımı

Genellikle web sitelerimizi ilk oluşturduğumuzda pek düşünmeiğimiz ancak daha sonraları içeriğimizin zenginleşmesiyle beraber oluşan, eğer bunun üzerine bir de veritabanına ek yük getiren smf, vBulletin vb… forum sistemlerinden bir tanesi de kuruluysa o zaman veritabanımızın boyutu hayli fazla olacaktır. Bunda ne var? dediğinizi duyar gibiyim, ancak bir gün hostunuzu değiştirmeye kalktığınızda almış olduğunuz yedek dosyasının boyutu çok büyükse, bunu yeni sunucuya import etmeniz gerektiğinde yahut sitenize yapılan bir saldırı, kişisel sorun sebebiyle veritabanınızı tamamen silip yedek dosyanızı yüklemek istediğinizde, içe aktarım esnasında veritabanı ile bağlantı kesilip defalarca acaba internet bağlantımda sorun mu var diye deneyip yine başarılı olamadığınız bir veritabanı geri yükleme sorunu ile karşılaşırsanız o zaman bu yazı ve başta sorduğumuz bu soru sizin için çok anlam ifade edecektir.

O zaman gelin bu sorunun üstesinden nasıl gelebileceğimize bakalım ve sizlere kolayca bu işlemi nasıl yapabileceğimizi anlatmaya çalışalım.

Sunucunuzun size sağladığı ve içe veritabanı yedek dosyasını içe aktarımını yaptığınız kısımda (gözat butonunun yanında) en fazla içe aktarım yapabileceğiniz sql boyutu belirtilir, sizin sql yedek dosyanız eğer bu limitin üzerindeyse o zaman içe aktarım esnasında “time limit exceeded” veya benzeri bir hata alır ve aktarım yarıda kesilir. Bu durumu kolayca aşmanın yolu BigDump ile bu import işlemini yapmaktır ki yazının bundan sonrasında bu dosyayı ve size nasıl bir yararı dokunacağnı öğrenebileceksiniz. Bahsettiğimiz dosya bir php betik dosyasıdır ki içindeki ayarları sayesinde (bu ayarları siz ileride geleceği gibi yapacaksınız) belli aralıklarla, satır sayılarını bölerek aralıklı olarak sql yedeğinin içe aktarımını sağlar.

Bu özelli bazı sunucularda bu dosyaya gerek duymadan da yapılabilir, limitleri aşan dosya belli bikesme noktasına geldiğinde içe aktarım durur ve sunucu bir nefes alır, arkasından tekrar tıklayıp kaldığınız yerden devam edebileceğinizi gösteren bir uyarı çıkar ve ta ki siz tüm yedeği atana katar tekrarlanarak, kesintili de olsa yedeği yükler, ancak bu özelliği taşımayan sunucularda bu görevi işte bu dosyamız görecektir. Şimdi bu dosyamızın nasıl kullanılacağına geçelim, ekte verdiğimiz bigdump.php dosyamızı sunucuda bulunan veritabanı yedeğimizin hemen yanına ftp den atacağız, eğer sql, gzip veya diğer desteklenen türde olan yedeğimiz sunucumuz üzerinde değilse o zaman örnek olarak ana dizine hem bu yedek dosyamızı hem de bigdump.php dosyamızı ftp den gönderelim. bundan sonraki işlemde ya ftp den ya sunucu paneli dosya yöneticisinden ya da bu dosyayısunucuya göndermeden hemen önce bir html düzenleme programı veya wordpad ile açıp aşağıdaki yorum kısımlarından itibaren olduğu gibi düzenleyelim. // Veritabani ayarlari

  • $db_server = “localhost”; //Veritabani sunucusu ki bu kisim genellikle yazildigi gibidir.
  • $db_name = “db_ismi”; //Veritabani adinizi yazin
  • $db_username = “db_kullanici”; //Veritabani kullanici adini yazin.
  • $db_password = “sifre”; //Veritabani sifresini yazin

// Diger ayarlar

  • $filename = “dosya.sql”; //Veritabani yedek dosyanizin tam adiniz yazin
  • $linespersession = 500; // Bir seferde kaç tane satir yorumlanacaksa bu degeri yazin
  • $delaypersession = 0; // Her tekrardan once milisaniye cinsinden bekleme süresi (3000=3saniye gibi)

Daha sonra bu dosyayı kaydederek ilgili dizine atalım, yukarıda daha önce de belirttiğimiz gibi, bu dosyaların ana dizine ftp den gönderildiğini düşünürsek tarayıcınızın adres satırına sadece siteniz.com/bigdump.php yazmanız yeterli, bundan sonraki işlemleri bu betik sizin adınıza yapacak ve veritabanı yedeğiniz başarılı bir ekilde yüklenecektir. Kaynak: joomla dersleri Bigdump İndir >>

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir