Bir iOS Kullanıcısı Gözüyle Android

Öncelikle bugüne kadar iOS’u ve iDevice ürünlerini öne çıkararak Android ve Samsung gibi cihazları ihmal ettiğim için her ikisinden de özür diliyorum. Oldum olası taassubu sevmem ancak elinizde sahip olduğunuz tek bir firmanın ürünleri (Apple) varsa ki bu ürünlerde alanının hem ilk hem de en kaliteli ürünleriyse katıksız bir şekilde bu teknolojileri savunma durumunda kalırsınız. Ancak son zamanlarda Apple’ın üst üste Samsung aleyhine açtığı davalar ve bazı ürünlerinin satışlarını Avrupa Birliği nezdinde durdurtma kararı aldırması ve son olarak Samsung’un yeni Galaxy Tab 7.7’nin IFA fuarından ürün ve reklamlarını kaldırmak zorunda kalışı gibi konular beni tetikledi. Bugünlerde de Android işletim sistemini tanıma adına bir cihaz almayı düşünürken yaptığım küçük bir kıyaslama sonrası aldığım ürün açıkçası beni şaşırttı ve tüm ön yargımı değiştirdi diyebilirim.

Samsung apple

Sıkı bir iDevice kullanıcısı olarak ve bu alışkanlığın getirdiği beklentileri minimum düzeyde de olsa karşılayacak bir ürün alacağım ile yola çıkarak marka olarak Samsung’u tercih ettim. Gayet hesaplı bir fiyata sıfırdan farksız bir Samsung Galaxy Tab p1000 bulunca da hemen ilgili cihazı aldım ve üzerinde bulunan Android sürümünü 2.3.3 Gingerbread yaparak kullanmaya başladım. İlk anlarda kullanımı hayli zor gelen Android sistemini tanıdıkça ve inceliklerini öğrendikçe kullanım açısından o kadar da zor olmadığını aynı zamanda iOS kullanmış birisinin bu yabancılama dönemini çok hızlı atlatabileceğini gördüm. Ancak şu var ki kampanyalar aracılığı ile Turkcell veya Vodafone gibi firmalardan alınan cihazların özellikle Android Market’in nimetlerinden hiç mi hiç faydalanamadığını görünce bu sistem ile iOS ürünlerinin arasında tercih farkının iOS’dan yana olmasına şaşırmadığımı söyleyebilirim. Eğer cihazı bu servis sağlayıcılara ait kampanyalardan alıyorsanız belki de garanti kapsamı dışına çıkılabileceği riskini de göze alarak orjinal firmware ile sistemi yenilemek en akıllıca iş olacaktır.

Böylelikle cihazın yönetimi tamamen size geçeceği gibi (root olma) tıpkı iOS ürünlerindeki jailbreak gibi cihazı zincirlerinden kurtarabiliyorsunuz. Yine AppStore ile karşılaştırınca Android Market size biraz küçük gelecek olsa da ıvır zıvır uygulamalar dışında kullanılacak uygulamalar açısından da dağlar kadar büyük farkın olmadığını söyleyebilirim. En azından ben bir çok kullanıcının hiç kullanmayabileceği uygulamaları dahi Android Market’te bulabildim. Şimdi gelelim asıl meseleye ki Samsung’a karşı istemeden de olsa oluşan ön yargı meselesine…

Şu anda kullandığım Samsung p1000 Galaxy Tab eğer Apple’ın bir ürünü ile kıyaslanacak olsa (boyutlar hariç) sanırım bu iPad 1 olurdu. Ancak şu var ki bir çok özelliği bakımından iPad 2 ile de kıyaslanabileceğini görebiliyorsunuz. Mesela iPad 1’lerin şu anda 3G özelliği olan modeli ile karşılaştıracak olsa ilk başta dikkat çeken ayrıntılar;

  1. iPad 1 ram olarak 256 mb olmasına karşın Galaxy p1000 512 mb.
  2. iPad 1 arka kısımda tek kamera olmasına karşın Galaxy p1000 çift kamera ve flashlı oluşu ve kamerasının çözünürlük anlamında daha yüksek oluşu.
  3. iPad 1 daha ince ama daha büyük Galaxy p1000 daha kalın ama daha küçük olması itibariyle cepte bile taşıma kolaylığı sunuyor.
  4. iPad 1 ile telefon görüşmesi yapamazsınız (uygulamalar ile sağlananlar kararlı değil) ama Galaxy p1000 ile bu imkanınız da var.
  5. iPad 1 16GB + 3G şu anda 1050TL civarındayken Galaxy p1000 800TL civarında.

Bu örnekler çoğaltılabileceği gibi benim için önemli olan kısımları bu kadarla sınırlıydı ki zaten amacım ihtiyacımı giderecek bir cihazdan çok özellikle Samsung ve Android olmasıydı. Üstelik bu cihazı şu anda bildirim merkezi, çoklu uygulama çalıştırma vb. bir çok özelliği ile iPad 2’ye yakın özellikleri ile kullanmak hayli keyif veriyor. Şu ana kadar kullandığım ile değerlendirecek olursam eğer Samsung’un ve işletim sistemi olarak Android’in yabana atılmayacak kadar kaliteli hatta bir çok açıdan da avantajlı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak Android işletim sistemi iOS’a nazaran daha savunmasız ve kararlılık anlamında daha dezavantajlı durumda. Sonuçta iPhone, iPad vb. kendine özel işletim sistemini kullanıyor ve bu sistem cihazların parçalarından herşeyine kadar tam uyumlu ve artık oturmuş bir sistem. Bir de cihazlarında crackli uygulamaları kullanmamayı düşünemeyenlerden birisiyseniz iOS’a nazarak Android biraz daha karmaşık işlemler ile bu özelliğine kavuşuyor. Apple ile Samsung veya iOS ile Android tercihlerinin aslında tamamen kullanıcının keyfine bağlı bir durum olduğunu, her iki ürününün de birbirinden üstün yanları olduğu düşünülürse her iki ürün ve sistem size detayları açısından pek de birbirini aratacak yönler içermiyor diyebilirim.

Zaten Apple’da bunun farkında ve Android, bir çok marka ile beraber kullanılan işletim sistemi olarak sürekli gelişimine ivme kazandırması en azından kullanılan işletim sistemi bazında Apple’a fark atacağı açık. Ancak ürün bazında Apple piyasada ayrı bir yere sahip olmasındaki en büyük etken olan ilk olma farkı ile alanında ilk tercih edilecek marka olarak yoluna devam edecektir.

Son bir husus da uygulama geliştiricisi bazında ele alınabilir ki bu alanda Android üstünlüğü ele almış durumda. Eğer iOS geliştiricisi olacaksanız bir tane Mac bilgisayarınız olmak zorunluluğu varken Android için ise sahip olduğunuz Windows işletim sistemli bir bilgisayarın yeterli olması. Malum Android açık kaynak bir yazılım olmasına rağmen iOS aynı durumda değil. Apple’ın geliştirici  koşulları çok çok sıkı ve kendine özel.

Tüm ayrıntıları ile bakıldığında son kullanıcı olarak bizler en yeni teknolojiyi kim getiriyorsa ve bunu da en hesaplı bir şekilde kim sunuyorsa (samsung apple farketmez) tercihimizi de bunların oluşturabileceğini gördüm. Apple ürünlerinden sonra Samsung bana da zamanında geldiği gibi bir çok kişiye halk tabiri ile “attan inip eşşeğe binmek” gibi geleceği düşüncesinin sadece bir vehim olduğunu görebiliyorum. İki marka ve birbirine muadil ürünlerden tercihinizi sadece aradaki fiyat farkı oluşturacaktır tabi ilerleyen zaman neyi gösterir bilinmez ama Apple’ın korkularını anlamak için kendi ürünlerine muadil olarak Samsung’a ait ürünlerden bir tanesine sahip olmanız yeterli.

2 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir