Blogspot Yasaklılar Kervanına Katıldı

banned blogspotYüzbinlerce kullanıcısı olan ve bir çok kişi için de özellikle son zamanlarda ekmek kapısı haline gelen Blogspot‘a girmek isteyen kullanıcılar “Blogspot.com, Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 14.01.2011 tarih ve 2011/156 D iş sayılı kararına istinaden engellenmiştir.” yazısı ile karşılaşınca şok oldular. Artık Türkiye’nin bilişim alanında en büyük başarısı!!! haline gelen site kapatma ve toptancı düşünce bir kez daha tezahür etti. Büyük bir medya kuruluşunun hak ihlalleri ve telif konusunda yaptığı itiraz üzerine kapatılan Blogspot’un ardından şimdi sırada hangisi var sorusunu da akla getirmeye başladı. Hak ve hukuk’a lafımız yok ancak “kangren olmuş organı keseceğine gidip kafasını kesmenin ne gibi bir açıklaması olabilir ki?”diye de sormadan edemiyor insan.

Telif hakkı konusunda ihlal durumunda olan sayfaların yasaklanması dururken kalkıp koskoca bir sistemi kökten erişime kapatmanın ne gibi bir mantıki açıklaması olabilir diye kendimize soruyoruz ancak henüz yanıtlayabilmiş değilim, varsa bunun yanıtını bilen bilgilenmek isteriz. Hiç bir haklı gerekçe özellikle şu zamanda ekonomik olarak sıkıntı çeken bir çok insanın küçük küçük ticaretlerinde faydalandığı bir servis sayılabilecek kadar belli miktarda hak ihlali yapan siteler yüzünden kapatıldı.

Ulaştırma bakanının bile sahip çıkamadığı, ilgili hakimin kararı diyerek topu taca atmaya çalışması bile durumun vehametini görmek açısından çok güzel bir örnek. Hak ihlalleri ve telif haklarına tecavüze tabiki ceza verilsin, hiç kimse böyle bir şeyi savunamaz ancak pire içinde yorgan yakarsanız insanlar böyle bir kararı içine sindiremez. Bir açıdan da bu hizmeti sağlayan yani Blogspot’un bu ihlalleri yapan sayfaları kapatması gerektiği belirtilebilir ancak yine de toplu bir ceza günümüzde hiç de mantıklı bir tavır olarak gelmiyor.

Çöp site diyebileceğimiz ve bilgiden çok Google Adsense reklamlarından kaliteli reklamları hızla tüketip sadece para odaklı bir çok sayfanın da blogspot’u kullandığı düşünen bir çok insan var. Ayrıca günde bir ciklet fiyatına hem gerçek bir domain hem de gerçek bir hosting sağlayıcı bulmak mümkünken emeklerini başkalarının insiyatifine terketmenin anlamı olmadığını da bir kez daha görmüş olduk. Her ne sebep olursa olsun hataya sebebiyet veren sayfalara erişimin durdurulması gibi daha mantıklı bir çözüm varken kalkıp koskoca bir sistemi yasaklamanın ve yüzbinlerce insana bir kaç sayfa yüzünden ceza verilmesi adalet anlayışına ne kadar sığıyor bunu bu konuda çalştığını iddia edenler cevaplar mı?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir