Bounce Rate ve Sitemize Olumlu & Olumsuz Etkisi

bounce rate ve seoya katkısıSEO çalışması yapan geliştiricilerin özellikle üzerinde durduğu en önemli faktörlerden bir tanesi de “Bounce Rate” diye tanımlanan site ziyaretçilerinizin hemen çıkma oranıdır. Botlar, arama motorlarından kelime veya kelime dizisi ile yapılan aramalardan gelen ziyaretçilerin geldikleri sayfada ne kadar kaldıklarını değerlendirir. Zaman içinde de topladıkları bu veri arama motorlarındaki sonuçlara ait sıralamada yerinizi belirlemekte önemli bir kriter olarak kullanır. Arama motorlarına ait botlar en rahat olarak kendi sonuçlarından sitenize giden kullanıcıların davranışlarını takip eder. Bunun dışında sosyal ağlar ve diğer linklerden sitenize gelenleri kendi karmaşık algoritması dahilinde değerlendirir ve bu kullanıcıların sitenizdeki hemen çıkma oranını belirler.

Bu oran ne kadar düşerse gerek ilgili arama kelimeleri gerekse de sitenizin hitap ettiği kategori içinde daha iyi sıralamada olması kaçınılmazdır. Hemen çıkma oranı ne şekilde yükselir diye soracak olursak başlıca unsurlar “Alakasız içerik, yetersiz içerik, yanlış anlaşılma” vb. sayılabilir.

  • Sırf ziyaretçi çekmek adına belirlediğiniz anahtar kelimeler ile belli bir sıralama edinmiş ancak uzun vadede aleyhinize olacak şekilde bu anahtar kelimelerin dışında bir içeriğe sahipsiniz.
  • Doğru anahtar kelimelerle edinilmiş sıralamadan gelen ziyaretçiler ancak içerik doyurucu değil yahut çok kısa.
  • İçeriğiniz gayet doyurucu, bilgiler de yerli yerinde ama içeriğinizin dışında yahut direk olarak içeriğinizi yansıtmayan anahtar kelime seçimi. Haliyle bu anahtar kelime ile ilişkili arama motoru sonucundan gelen ziyaretçiler ve hemen çıkma oranına olumsuz etkisi.

Bu sonuncusu en sık karşılaşılan sorunların başında gelir ki bilinçsiz bir şekilde, sırf olası popüler bir kelimeyi anahtar kelimelerin arasına sıkıştırmak şeklinde olabilir. Farkında olacağınız üzere içerik, anahtar kelime ilişkisinin önemi ve doğal sonucunun sitenizi nerelere kadar götürebileceği gerçeği apaçık ortada. Hiç kimse ilgilenmediği bir içeriği içinde sırf o kelime geçiyor diye okumaz. O kelimenin de size kısa vadede birkaç fazla ziyaretçiden başka yararı olmaz.

Sonuç olarak içeriğin özgünlüğü, istenen bilgiyi yeterince verebilmesi yani doyuruculuğu, doğru ve alakalı anahtar kelimeler ile hazırlanmış olması Bounce Rate (hemen çıkma oranı)’e etki eden en önemli faktörlerdir. Bunlara ek olarak içerikle beraber yine o içerikle alakalı bir de video, ses dosyası vb. de olması durumunda da tatlının üzerindeki kaymak gibi olacaktır. Ayrıca site kullanıcılarınızın nabzını gerek anket, gerek yorumlar gerekse de iletişim formu aracılığı her an kontrol edin. Sitenizin içeriğini oluşturmakta onların fikirlerini alın ve bu yönde sitenizi geliştirin. O zaman sitenize sadık ziyaretçilerde kazanmış olacaksınız.

Şunu da unutmamak gerekir ki başarılı SEO çalışması için yapılması gereken her bir çalışma birbirinden bağımsız değil bilakis birbiri ile direk alakalıdır. Hemen çıkma oranının düşmesi aynı zamanda o sayfanın Pagerank (sayfa değeri)’inin de artmasına çok önemli katkısı olacağını unutmayın.

Kaynak: Hemen Çıkma Oranı ve Sitemize Katkısı

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir