Bozuk Karakterli Sql Dosyası

Bir önceki anlatımımızda, sihirli komut “Alter Table” ile veritabanı yedeğimizin karakter karşılaştırma değerini nasıl değiştireceğimizi görmüştük. Şimdi yine aynı paralelde başka bir sorun giderme tekniğine bakalım. Bu teknik genel olarak joomlayı kurmuş ve bolca da içerik yüklemiş daha sonrada sitesine ait olan veritabanı yedeğini aldığında türkçe karakterlerin yerine sql yedeğinde aşağıdaki karakterleri görüpte morali bozulan kullanıcılar için…

ü = ü ö = ö ş = þ ğ = ð ı = ý İ = Ã� ç = ç Ö = Ö Ü = Ãœ Ç = Ç

Burada görülen karakterler ve karşısında olması gereken türkçe karakterleri gösteriyor, veritabanınızda olması gereken türkçe karakterler yerine eğer hemen karşılarındakileri görüyorsanız o zaman sizler veritabanını ilk oluşturduğunuzda latin1 karakter eşleştirmesi ile kurduğunuz anlamına gelir ki türkçe karakterlere desteği olmadığından bu karakter karşılaştırması altında kurulmuş joomla ve eklenmiş içerik, modül vb…. metaryellerin içeriğindeki yazılar bozuk görüecektir. Şimdi sıra geldi sahip olduğumuz böyle bir sql dosyasının onarımına, aslında zannedildiği kadar zor olmayan ve az uğraşla üstesinden gelebileceğiniz bir durum olduğunu bilmeniz biraz olsun içinizi rahatlatacaktır eminim. O halde işe koyulalım, sizlere hiç bir program kullanmaksızın, basitçe bu işlevi wordpad yardımıyla nasıl yapabileceğinizi anlatalım.

Sql yedeğinize ait dosyanızı sağ tıklayıp wordpad ile açalım ve bu uygulamanın içerisindeki “Replacement” (değiştirme) yöntemi ile hemen az yukarıdaki tabloda bozuk karakterler ve onunda hemen karşısında olması gereken karakterleri görüyoruz, işte bu tablomuzdakileri kullanarak o karakteri içeren tüm unsurları bir seferde değiştireceğiz. Wordpad ile dosyamızı açmıştık, daha sonra Düzen=Değiştir menüsünden ilgili uygulamayı çalıştıralım. Açılan pencerede en üst kısma bozuk olan karakterlerden birini yazıp alt pencereye de almasını istediğimiz gerçek değeri giriyoruz ve ardından “Tümünü Değiştir” butonuna bastığımızda bu karakterin geçtiği tüm alanlar almasını istediğimiz değeri alacaktır ve diğer karakterlere de bu işlemi uyguladıktan sonra artık elimizde tüm türkçe karakter bozuklukları giderilmiş bir latin1 karakter karşılaştırmalı veritabanı yedeği oldu bu yedeği sitemize attığımızda aynı veritabanı karakter karşılaştırması değeriyle kullanabiliriz ama veritabanı karakter karşılaştırması latin1 olduğu sürece bir dahaki yedekte yine türkçe karakterler bozuk olarak yedek alınabilir. Bu durumda baştan önleminizi alıp joomla sitenizi kurmadan önce oluşturduğunuz veritabanı karakter karşılaştırma değerini latin5 olarak ayarlamayı ve bunun üzerine joomlayı kurmayı unutmayın. O zaman ne sitenizde nede alacağınız yedeklerde türkçe karakter sorunu yaşamayacaksınız.

Ama latin5 olarak kurmak istediğinizde joomla dosyaları üzerinde ufak tefek değişiklikler yapmanız gerekecek, bunları da bir dahaki yazımızda sizlerle paylaşacağım, şimdilik kolay gelsin, görüşmek dileğiyle.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir