Çalıntı iPhone almamak için bilmeniz gerekenler

Akıllı telefonlara herkes meraklı olmayabilir fakat eğer söz konusu cihaz iPhone ise o zaman teknolojiye yakın ilgi duyan veya duymayan herkes bir tane iPhone sahibi olmak isteyebiliyor. Eğer siz de onlardansanız, ülkemiz şartları düşünüldüğünde herkesin sıfır bir iPhone sahibi olması pek olanaklı değil. İkinci el iPhone satın alırken ise çalıntı bir iPhone alma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bildiğiniz gibi iPhone’lar artık günümüzde altın değerinde. Çalıntı olan cihazlar tıpkı bir altın gibi çok kısa süre içerisinde hemen yeni alıcısına birkaç yüz TL altı bir değerden verilebiliyor. Peki, çalıntı bir iPhone almamak için neleri yapmanız gerekiyor?

iphone-satın-almak

1. Cihazın çalıntı olup olmama durumunu kontrol edin

Sanırım harçlıklarınızdan ve harcamalarınızdan keserek arttırdığınız para ile satın aldığınız yeni iPhone cihazınızı ertesi gün polislerin gelip elinizden alması hiçte hoşunuza gitmeyecektir. O halde ilk olarak cihazın çalıntı olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Bu kontrolü gerçekleştirmek için cihaz içerisinden Ayarlar / Genel / Hakkında kısmına giriş yapın. Hemen aşağıda bir seri numarası veya bir IMEI numarası göreceksiniz. Bunlardan herhangi biri ile hemen Apple’ın resmi Etkinleştirme kilidi sayfasına giriş yapın. Buradan gerekli alanları doldurduktan sonra şayet cihazın etkinleştirilmesi açık ise iki ihtimal söz konusudur. Ya satıcı cihazın üzerinden kendi hesabını kaldırmadı ya da kaldıramıyor çünkü cihaz çalıntı.

Eğer cihazın üzerinden hesabı kaldırdıysa tekrardan kontrol edin eğer bu sayfadan aldığınız sonuçta değiştiyse o halde cihazın çalıntı olma riski neredeyse hiç yok diyebileceğimiz kadar aza düşüyor.

2. Kendinizi garantiye alın

Cihazın çalıntı olması durumunda belki de o kişiye ulaşamamış olabilirler. Fakat kesin olan bir şey var ki, size mutlaka er ya da geç ulaşacaklardır. Ulaştıklarında da bir isim vermeniz gerekecektir. Bu nedenle mutlaka cihazı satın aldığınız kişiye dair bir telefon numarası ve bir resmi belge talep edin. Şayet kişi de size güvendiği için kimliğinin fotokopisini vermek istemiyorsa kimliğinin üzerine kullanılamaz şeklinde not düşülmesine veya durumu anlatan bir not düşülmesine izin verin. Dahası kimlik yerine sürücü belgesi örneğini de alıp saklayabilirsiniz.Böyle bir durumda polis karşınıza çıksa bile sizin topu başka birine atma ihtimaliniz olacak ve işler sizin için oldukça kolay olacaktır.

3. Fatura talep edin

Şayet kişiden satın alıyorsanız, ya da bir bayiiden satın alıyorsanız mutlaka bir fatura talep edin. Böylece cihazın faturası sizin adınıza kesilmiş olmasa bile cihazın faturası sizde olduğu için bir hak sahibi olabilir kendinizi rahatlıkla savunabilirsiniz.

Tüm bu yöntemleri denediğiniz taktirde rahatlıkla artık iPhone cihazınızı satın alabilirsiniz. Elbette satın alırken dikkat etmeniz gereken birçok önemli nokta var fakat bunlara daha başka bir yazımızda ayrıntılı şekilde değineceğiz.

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir