Cep Telefonlarının Tarihi Gelişimi

1973 yılının 3 Nisan ayı, insanlığın hayatını değişen ve iletişimin gelişmesine neden olan bir gündür. Bu günde Motorola şirketi çalışanlarından Martin Kuper New York’ta bulunan Motorola Dyna TAC ofisine arayarak cep telefonu vasıtası ile ilk görüşmesi yapıyor. Şirketin başmühendisi Kuper, cep telefonuyla konuşan ilk insan olduğu için çok mutluydu. Cihaz 22 cm uzunluğundaydı. Konuşma süresi 35 dakika, batarya ömrü ise 10 saat civarındaydı.

 

Cep telefonu aracılığıyla ilk konuşmanın üzerinden 10 yıl geçtikten sonra Motorola satış için öngörülen DynaTAC 8000X modelini üretti. Onun ağırlığı ise 1 kilogramdan fazla ve fiyatı 3500 dolar civarındaydı. Martin Kuper bu telefonların boyutlarının büyük olduğu ve pahalı oldukları için hiçbir zaman dünya pazarında ünlü olmayacaklarını düşünüyordu.

Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü uzmanı Mike Şort Kuperin ilk zengini kamuoyunda bir atılım olarak tarif etmişti. Onun sözlerine göre, cep telefonlarını hemen satışa sunmamış, önce mühendisler ve bilim adamları telekomünikasyon alanında çeşitli araştırmalar ve testler yapmışlardır. Çalışmaların ilk adımından müşterilerin ihtiyaç araştırmalarına söz edilmişti.

 

Cep telefonları hakkında 7 ilginç gerçek 

  1. İlk “açılıp kapanan” telefon: 1989 yılında Motorola şirketi MicroTAc modelidir. Açılmış durumda uzunluğu 22 cm kadardı.
    2. Gençler için telefon: 1999 yılında Nokia 3210 modeli öğrenciler ve gençler arasında popüler hale geldi. Başarının sırrı cep telefonlarında ilk video oyun olan “Yılan” oyununda idi. Bundan başka, telefonda bir takım renkli paneller vardı. Bu da genç kullanıcıların ilgisini çekmişti.
    3. Renk uygulaması: Sony Ericson T681 modeli bırakılana kadar tüm telefonların ekranı siyah beyazdı. T681 modeli telefonun ekranının renkli olabileceğinin ve teknolojinin geliştiğinin bariz örneğiydi. Bundan yanında, telefonda Bluetooth, MMS, e – posta ve ayrıca WAP üzerinden internete erişim imkanı da bulunuyordu.
    4. En etkili telefon: Danger Hiptop modeli iş sınıfının ilk cep telefonu belli olmuştu. 2002 yılında piyasaya çıktıktan sonra çok büyük ilgi görmüştü. Telefonda SIM mesajları telefon hafızasına aktarılabiliyordu.
    5. Mobil telefonların iş dünyasına girmesi: 2003 yılında BlackBerry 6210 modeli ile başladı. Bu model iş dünyasında oldukça fazla ilgi görmüştü. İşadamları boş vakitlerini telefonda elektronik postaları okuyarak geçirmeye başladı.
    6. İlk gerçek akıllı telefonlar: Palm şirketinin ürettiği Treo 600 modeli ilk akıllı telefon idi. Telefonun kamerası, MP3 çaları ve renkli ekranı vardı. Günümüzde piyasadaki emsalleri Android ve IOS için Treo 600 modelinin işletim sisteminden hala faydalanıyor.
    7. Çekici telefonlar: Razr kendisinde yüksek teknolojileri ve güzelliği birleştiren ilk telefon modeli olmuştu. Motorola’nın yeni modeli 2004 yılında Fütüristik tarzda piyasaya sunuldu. Tüm dünyada 130.000.000 adet satış hacmine ulaşmayı başardı.

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir