Cydia Impactor Nedir? Güvenli midir? Nasıl Kullanılır?

Bu yazımızda cydia impactor nedir? güvenli midir? nasıl kullanılır? ve daha birçok cevap aradığınız soruları bulabileceksiniz. Bu konuda oldukça kapsamlı ve rehber niteliği taşıyacak bir konu hazırladık. Cydia impactor jailbreak’i yakından takip edenlerin sahip olduğu en kullanışlı araçlardan biridir. Aslına bakarsanız şöyle bir cazibesi var. Jailbreak’e ihtiyaç duymadan cihazlarınıza uygulama yüklemeyi mümkün kılan bir araçtır. Yıllar önce jailbreak yapmak için kullanılan bir araçtı ama geliştiricisi Saurik (AKA Jay Freeman) tarafından biraz değişikliğe uğratıldı. Artık size de impactör yepyeni bir işleve sahip.

Cydia Impactor Nedir?

Önceleri iPhone, iPad ve iPod Touch gibi Apple ürünlerine gayri resmi diye tabir edebileceğimiz uygulamaları yüklemek için jailbreak yapmak gerekiyordu. Bunu da cydia impactor ile yapabiliyorduk. Şimdi yapılan değişikliklerle birlikte gayri resmi uygulamaları yüklemenin en iyi yolu haline geldi. Piyasadaki sınırlı jailbreak araçları için bile çalışabilir durumda. Apple resmi olmayan uygulamalarda sertifika imzasını şart koşuyor. Bunu da aşmak pek kolay olmuyordu. Cydia impactor bu işi sizin yerinize Apple kimliğiniz ile birlikte imzalayarak çözüyor.

Cydia impactor İlk zamanlar çok popüler değildi sonradan ilgi gördü ve popülerlik kazandı. Bunun nedeni de insanların herhangi bir jailbreak yapmadan cydia uygulamalarını cihazlarına yandan yüklemek istemesi. Bildiğiniz gibi Apple, cihazlarına üçüncü taraf uygulamaların yüklenmesine izin vermiyor. Kullanıcılarda bu tarz üç tarafı uygulamaları yüklemek için jailbreak yapmak zorunda kalıyorlardı. Cydia impactor ise, iOS’da .ipa biçimindeki, Android’de de .apk biçimindeki uygulamaları Windows üzerinden cihazlarınıza yükleme imkan veriyor.

Cydia impactor’un bir de dezavantajı var. Ücretsiz Apple kimliğinizle kullanmaya başladığınızda 7 günlük ücretsiz kullanım imkanı veriyor. Her 7 günde bir uygulamayı yeniden yüklemeniz gerekir çünkü sertifika süresi dolacak. Ücretli bir Apple geliştirici hesabı ile birlikte 1 yıl boyunca uygulamaları imzalı bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Buna rağmen cydia impactor sahip olduğunuz en iyi araçlardan biridir ve uzun sürede böyle kalacak gibi.

Cydia impactor indirmek için internet üzerinde birçok bağlantı bulabilirsiniz. Ama bunları indirirken dikkatli olmak gerek. Çünkü kötü amaçlı yazılımlarla ve spam reklamlarla dolu bir uygulamayı cihazınıza indirebilirsiniz. Bunun için resmi bağlantıyı kullanarak indirmenizi tavsiye ederim.

cydia impactor nedir

Cydia Impactor Bir Jailbreak Midir?

Cydia impactor bir jailbreak değildir. (Jailbreak Nedir?) IPA uygulamalarını uygulama mağazasından değil de yandan yüklemenin bir yoludur. Yükleyeceğiniz bu uygulamalar hala iOS tarafından korumalı olarak yerleşir ve kök izinleri olmaz.

Bunun yanı sıra yukarıda da bahsettiğimiz gibi cydia impactor’ü jailbreak yapmak için de kullanabilirsiniz. Bazı jailbreak işlemlerinde de IPA’yı yandan yüklemek için cydia impactor’den yardım alınır.

.IPA Dosyası Nedir?

Yeri gelmişken kısaca bunu da açıklamak icap ediyor. iOS uygulama dosyalarının özellik ve standartlarını karşılayan dosya uzantılarıdır. Apple ürünlerindeki uygulamaların bulunduğu dosyalardır. Android’den APK dosyası olarak bildiğiniz dosyaların iOS için uygun olanlarıdır. IPA formatında saklanıp .ifa uzantısıyla eklenir. Çok kafa karıştırmaya gerek yok. Apple cihazlarına yandan yüklenecek uygulamalar bu formatta olmalıdır.

cydia impactor güvenli mi

Cydia Impactor Güvenli Midir?

Aslına bakarsanız cydia impactor’un güvenliğinden önce IPA dosyasının ne kadar güvenli olduğunu sorgulamanız daha doğru olacaktır. Cydia impactor imzalama işlemi sırasında Apple kimliğinizi soruyor evet. Ancak bunu sadece uygulamayı imzalamak için kullanır. Bunu istemesinin nedeni de Apple’ın uygulama imzalamak için Apple kimliğinizi gerektirmesi. Yani sonuç olarak .ipa dosyasının güvenliğinden eminseniz cydia impactor’un güvenliğinden de emin olabilirsiniz.

Cydia Impactor Nasıl Kullanılır?

Oldukça basit bir kullanıma sahiptir ve kullanıcı dostudur. Android telefonlar için de kullanıldığından dolayı işlevselliği biraz yüksektir. Bu nedenle de ufak bir karışıklık yaşanabilir. Bunun için nasıl kullanacağınızı tarif edelim.

  1. Bilgisayarınızda iTunes’un yüklü ve güncel olduğundan emin olun. Çalışması gerekmese de yüklü olması gerekiyor.
  2. Yüklemek istediğiniz IPA dosyasının bilgisayarınızda bulunduğundan emin olun. (Güvenliğiniz açısından IPA dosyalarınızı orijinal bir kaynaktan indirmenizi tavsiye ederim.)
  3. Şimdi cydia impactor’un son sürümünü bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Bunun içinde resmi web sitesini kullanabilirsiniz. cydia-app.com/cydia-impactor
  4. İndirdiğiniz .zip dosyasını bir klasör içerisine çıkarın. Impactor.exe dosyasının yerini değiştirmeyin. çünkü diğerleri ile aynı klasör içinde olmazsa dll eksik hatası verir.
  5. Cydia impactör hazır ve çalışır durumdayken mobil cihazınızı lightning kablosu ile bilgisayara bağlayın. (Mobil cihazınızın impactör içinde göründüğünden emin olun. Yoksa iTunes’u bilgisayara yeniden yüklemeniz gerekebilir.)
  6. İşte bu noktada birçok kullanıcı ufak bir karışık yapıyor. Burayı bilinçli yapmaya çalışın. Çünkü cydia impactor’un penceresinde bir başlat düğmesi göreceksiniz. Birçok kullanıcı bunu görünce hemen tıklıyor ama bunu yapmayın. Sadece İPA dosyasını bu pencereye sürükleyip bırakın. Zaten sürüklediğinizde Apple kimliğinizi ve şifrenizi isteyecektir.
  7. Apple kimliğinizi ve şifrenizi girdikten sonra IPA dosyasını iPhone’unuza yükleyecek, ayrıca bir şey sormayacaktır.
  8. Eğer ki “error ipa.cpp:99 cannot find .app/info.plist” gibi bir hata alırsanız, İPA dosyanızı impactör.exe dosyasının bulunduğu dizine taşımanız gerek. Yani bu ikisi aynı dosya içinde olması gerek.

Hepsi bu kadar. Cydia impactor nedir? öğrendiğimize göre artık güvenli bir şekilde .ipa dosyalarınızı yandan cihazınıza yükleyebilirsiniz. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi IPA dosyasının güvenli olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir