DisplayPort 2 Geliyor! Farklı Olan Ne ve Neden Önemli

Video Elektronik Standartları Birliği (Video Electronics Standards Association – VESA) yakın zamanda DisplayPort teknolojisinin en yeni sürümünü duyurdu: DisplayPort 2

Bu yeni standart 16K’ya kadar olan çözünürlükleri destekleyecek ve geleneksel DisplayPort konnektörlerini veya USB-C’yi kullanacaktır. 2020’nin sonunda ürünü elimizde görene kadar bekleyeceğiz.

DisplayPort Nedir?

DisplayPort çoğu insanın hiç duymadığı bir video aktarım standardıdır. Temel düzeyde, HDMI ile neredeyse aynı. DisplayPort’un geçerli sürümünü, 60hz 8K video ve sesi TV ve monitörlere aktarabilir (HDMI 2.1, 10K’yı destekliyor). Büyük ve küçük bir form faktörü içinde gelir (Mini HDMI gibi). HDMI kabloları gibi DisplayPort kabloları da gayet ucuzdur.

Öyleyse, insanlar neden DisplayPort kullanıyor? Birincisi, çoklu monitör kurulumları için kullanışlıdır. HDMI’nın aksine, DisplayPort’un bir papatya zinciri özelliği var. Bir monitörü bilgisayarınıza DisplayPort aracılığıyla bağlayabilir ve ardından ilk monitörden DisplayPort kablolarını kurulumunuzdaki diğer ekranlara bağlayarak çalıştırabilirsiniz. Temiz, düzenli ve bilgisayar uzmanları veya bilgisayar oyuncuları bu şekilde kullanmayı seviyorlar.
Ancak, üst seviye monitöre veya bilgisayara sahip olmadığınız sürece, DisplayPort’u hiç kullanmamış olmanız ihtimal dahilinde. Profesyoneller ve oyuncular genellikle bu standardı kullandıklarından, üreticiler DisplayPort’unu ucuz bilgisayarlara, monitörlere veya TV’lere eklemekten çekinmezler. Öyleyse hiç DisplayPort 2 ile ilgilenmesek mi?

DisplayPort 2 Geleceğe Uygun ve VR için Hazır mı?

DisplayPort’un en yeni sürümü esasen, DisplayPort’un mevcut özelliklerine yapılan bir yükseltmedir. Oldukça kesin ve net. DisplayPort 2, 60 Hz yenileme hızına sahip 8K, 10K ve 16K video çözünürlüklerini destekleyecek (geçerli DisplayPort standartlarının iki katı çözünürlük ve bant genişliğinin iki katı). 77.37 Gbps hızında veri aktarımı yapıyor ve HDR10 desteğine sahip olacak.

Ayrıca, tüm DisplayPort 2 cihazları, bazı üreticilerin görmezden geldiği kayıpsız görüntü sıkıştırma standardı olan DSC desteğine ihtiyaç duyacaktır.

Bu özellikler kendi başlarına etkileyicidir. Ancak sanal gerçeklik oyunlarını nasıl etkileyebileceklerini düşündüğünüzde daha etkileyicidirler. DisplayPort 2’nin 77.37 Gbps yük taşıma kapasitesi VR oyun için idealden daha fazla ve VESA yükseltilmiş video standardının bir seferde en fazla iki VR kulaklığa 4K 60 Hz video gönderebildiğini iddia ediyor.

Neyse ki DisplayPort 2, eski DisplayPort donanımıyla uyumlu olacak (kablo şekli değişmiyor). Bu, telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi küçük cihazlar için bir sorun olmamalıdı. USB-C ayrıca DisplayPort 2 ile de tam olarak uyumlu olacak.

16K video ve VR dostu veri aktarım hızları ile DisplayPort 2, geleceğe dönük gibi görünüyor. Başka on yıl boyunca video standardında bir yükseltme görmeyebiliriz.

DisplayPort 2 USB-C ile Çalışacak

Aslında VESA’nın DisplayPort’un hayatta kalmasını nasıl sağlayacağını biliyor. DisplayPort 1, DisplayPort konektörünü gerekli kılarken, DisplayPort 2 USB-C üzerinden de çalışabilicek durumda gelecek.
Evet, doğru okudunuz. VESA standart USB-C konektörünü önemsiyor.

USB-C, neredeyse tüm tüketici sınıfı elektronik cihazlardaki DisplayPort ve HDMI portlarını değiştirecek şekilde ayarlanmıştı (zaten MacBook’larda standart durumda). Bu mümkün, çünkü USB-C kabloları alt mod olarak adlandırılanı destekler. Bu biraz kafa karıştırıcı olabilir, ancak her USB-C kablosu dört veri aktarma şeridi içerir ve her bir şeridin 20 Gbps bant genişliği vardır. Alt modunda, bu şeritlerin yönü değiştirilebilir, böylece bir bilgisayar, bir monitöre 80 Gbps hızında veri gönderebilir.

Tanıdık geliyor değil mi? DisplayPort 2’nin 77.37 Gbps veri aktarım hızı, bir USB-C alt modunda rahatça sığabilir. Bu, bir USB-C kablosunu TV’ye veya monitöre bağlamak için bir adaptöre ihtiyacınız olacağı anlamına gelmez. Bu, bir sonraki DisplayPort 2 uyumlu TV’nizin veya monitörünüzün USB-C bağlantı noktalarına sahip olacağı ve herhangi bir telefondan veya bilgisayardan USB-C aracılığıyla bu ekrana video aktarabileceğiniz anlamına gelir. Bu kadar basit.

Cihazlarda DisplayPort 2 Ne Zaman Kullanılabilir Olacak?

VESA, DisplayPort 2’nin 2020 yılının sonlarında tüketici pazarına girmesini planlıyor. Ancak, bu geçişin tümü bilgisayar, telefon, TV ve ekran kartı üreticilerinin cihazlarının DisplayPort 2’yi destekleyecek şekilde oluşturulmamışsa dahili portları DisplayPortu standardına yükseltilmelidir.

Konuşulduğu gibi, DisplayPort 2’nin 1.500 TL’lik dizüstü bilgisayarlara ve düşük özellikli TV’lere gelmeden önce yüksek kaliteli cihazlara ve ekranlara gelmesi muhtemel. HDMI 2.1, 10K videoyu aktarma özelliğine sahip olduğundan, üreticilerin ucuz ürünler için teknolojiyi hemen değiştirmeleri için fazla bir teşvik edici özellik yok.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir