Domain ve Subdomain Nedir?

Domain (alan adı), bir internet sitesinin internetteki adı ve adresidir. Yani bir kimliğiniz gibi düşünebilirsiniz. İnternet siteleri normalde bir IP protokolü üzerinde çalışmaktadır.

Bir internet sitesinin, bizim görmediğimiz asıl adresi, sayılardan oluşan bir ip adresidir. Örneğin bir web sitesi 127.1545.16.4 gibi bir adrese sahip olabilir. Ancak bu sayılar insanlar tarafından kolay hatırlanabilir ve kullanılabilir olmadığı için, alan adları icat edilmiştir.

Alan adları, google.com örneğindeki gibi, bir siteyi daha kolay ifade etmeye yarayan yapılardır. En çok kullanılan alan adları, üst seviye olarak tabir edilen, .com, .net ve .org dur. Bu alan adlarının yanı sıra, ülkelere ve sektörlere özel belirlenmiş olan alan adı uzantıları da mevcuttur. Örneğin Türkiye için com.tr, İngiltere için co.uk gibi alan adı (domain) uzantıları mevcuttur. Alan adlarının aktif edilmesi işlemleri ICANN isimli Amerikan kökenli bir kurum tarafından yapılmaktadır. Bu kurum tamamen bağımsız olarak çalışmaktadır. Alan adlarının fiyatlarını da bu kurum belirlemektedir. Fiyatlar alan adının popülerliğine ve sektörüne göre değişebilir.

Subdomain ise, hali hazırda kullanılmakta olan bir alan adının parçasıdır ve ikinci seviye bir alan adını ifade etmektedir. Örneğin xxx.google.com bir subdomaindir. Subdomainler günümüzde ayrı internet adresi olarak da kullanılmaktadır. Sitede barınan içeriği alt alan adlarına paylaştırarak yayın yapan birçok web sitesi mevcuttur. Hosting paketinizin niteliklerine göre web siteleriniz için çok sayıda alt alan adı ( subdomain ) açabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir