En İyi Yazı Yazma Uygulamaları

Yazı ve şiir yazma işi ile uğraşanlar bilirler, Kasım ayı Dünya Roman yazma Ayı olarak kutlanır ve Nanowrimo olarak adlandırılır (Yarışmada Türkiye sayfası da mevcut ve buradan ulaşılabilir). Amaç, Kasım ayının 1’i ile 30’u arasında 50.000 kelimelik roman yazmaktır. Bu da şu anlama gelir, katılımcılar günde ortalama 1667 kelime yazmak durumundalar. Aslında kolay gibi görünse de yazmaya başlayınca ne kadar zor olduğu bu okuduğunuz makaleleri yazan bizler tarafından çok iyi bilinmekte.

Eğer bu seneki Nanowrimo etkinliğine katılmak istiyorsanız gün boyu yazı yazma halinde bulunmanız gerekmekte ki bu da mobil cihazlarınıza duyacağınız ihtiyacın önemini öne çıkarmakta. Bu sebeple, yazı yazmak isteyen kullanıcılarımız için en uygun yazı yazma uygulamalarını bir araya getirerek sizler için derledik. Eğer uygun bir yazılım arıyorsanız aşağıdaki uygulamaları inceleyebilir ve size uygun olan yazı yazma uygulamasını indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz.

iA Writer Pro

iA-Writer-Pro

Birçoğumuz yazı yazarken aynı makale içerisinde aynı kelimeyi birkaç defa kullanma gafletine düşebiliyoruz. (Gördüğünüz üzere ben de “aynı” kelimesini iki kere kullandım) iA Writer Pro uygulaması, bu tarz kelimeleri ve yazım yanlışlarını bularak düzeltebilmenizi sağlamakta. Düzenleme önerileri ve bağlaç önerileriyle daha iyi cümleler kurabilmenizi sağlayan uygulama, bu sayede format hataları yapmanızı minimum seviyeye düşürüyor. Yazınızı iCloud hesabınıza da yedeklemesi sayesinde farklı cihazlarınızdan yazınıza devam etmenizi sağlayan bu uygulama App Store’da 9.99$ gibi bir fiyattan sunuluyor.

Byword

Byword

Eğer yazdığınız yazıları online olarak yayınlamayı düşünüyorsanız Byword, Markdown uygulaması ile uyumlu olarak çalışıyor olması sebebiyle sizin için ideal bir uygulama. Uygulama içerisinde Dipnotlar, tablolar ve referanslar mevcut. Yazılarınızı PDF veya html formatlarında kaydedebilirsiniz. Cihazlarınız arasında senkronizasyon yapabilirsiniz. Dokümanlar çevrimdışı olarak düzenlenebilir. Yazılarınızı WordPress, Tumblr, Blogger gibi ortamlarda direk olarak yayınlayabilirsiniz. Uygulama App Store’da 5.99 $ olarak fiyatlandırılmış.

Phraseology

Phraseology

Özellikle edebiyat bölümlerinde okuyan öğrenciler, iPadlerinin velinimetlerinden faydalanmalılar diye düşünmekteyiz. Basit yazı düzenleme araçlarına ek olarak özel olarak belirtmek istediğiniz kelimeleri, isimleri, fiilleri ve daha fazlasını renklendirebilir ve diğerlerinden ayırabilirsiniz. Ek olarak, okunabilirlik puanı ile tekniğinizin ne kadar gelişmiş olduğunu görebilir kelime ve cümle uzunlukları ile ilgili istatistikleri keşfedebilirsiniz böylelikle kendinizi geliştirebilirsiniz. Seçtiğiniz bölümleri kolayca yer değiştirebilir ve düzenlemenin ne kadar kolay olabileceğini görebilirsiniz. Güzel bir yazı uygulaması. Uygulamanın fiyatı App Store’da 2.99$.

Writing Kit

Writing-Kit

Yazı yazmak sadece roman yazarlarına has bir işlem değil. Yazı yazan kişiler özellikle dokümanlarını hazırlarken özel yapılar kullanma ihtiyaçlarına sahip olabilirler. Writing Kit uygulamasının Dropbox entgrasyonu sayesinde, yazılarınıza farklı cihazlardan kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Uygulamada, kelime ve karakter sayımı da mevcut olmakla birlikte farklı temalar ve fontlar sayesinde görsel olarak da sıkılmamanız ve dikkatinizin dağılmaması hedeflenmiş. Uygulamada öte yandan Textexpander desteği ve web tabanlı araştırma aracı mevcut ki bu sayede uygulamadan çıkış yapmadan dilediğiniz şeyi arayabilirsiniz. Uygulama 4.99$’dan satışa sunulmuş.

FioWriter

FioWriter

Eğer Mac kullanıcısıysanız ve Mac bilgisayarınızın klavyesine alıştıktan sonra iOS cihazınızın klavyesine alışmak size zor geliyorsa bu uygulama tam size göre çünkü FioWriter uygulaması, Command, Control ve Option tuşlarını içeren bir klavyeye sahip. Uygulama içerisinde bul ve değiştir seçeneği, imleç hareket ettirici ve otomatik kayıt özelliği mevcut ki bu özelikler sayesinde zaman kaybının önüne geçilmek hedeflenmiş. Uygulama içerisindeki sözlük, seçili kelimeler hakkında size bilgi vermekte. Kelime ve karakter sayıcı ile birlikte satır sayacı da uygulamada yer almakta. Uygulamayı kullanarak yazdığınız yazıları Dropbox ve iCloud hesaplarınızla senkronize etmeniz de mümkün olup fiyatı 4.99$ olarak belirlenmiş.

PlainTet 2

PlainText-2

Bazı yazarlar eski okul temalı yazılar yazmayı tercih edebilirler. Temiz bir sayfanın gerek maddesel gerekse dijital olsun ilham verici olduğunu kimse inkâr edemez. Bu uygulama tam da böyle, ekran tertemiz ve herhangi bir çizgi vs hiçbir gösteriş unsuru bulunmamakta. Özel tasarlanmış klavye sayesinde özel tuşlara ulaşmanız çok kolay. Uygulamaya şifre koyarak yazılarınıza istemediğiniz kişilerin ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Uygulamada farklı font seçenekleri bulunmakta olup, dokümanlarınızı Dropbox veya iCloud hesabınızla senkronize edebilirsiniz. Uygulamayı ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

1Writer

1Writer

Minimalizm yelpazesinin diğer ucunda, uygulama yazı yazabilmek için ihtiyacınız olan her türlü araca 1Writer uygulaması ile birlikte ulaşmanız mümkün. İster normal yazı formatında isterseniz Markdown formatında veya web formatında yazı yazabilirsiniz. Özel klavyesinde ayrı bir satır bulunmakla birlikte bu satırda navigasyon ve özel karakterler bulunmakta. Yazınızın dilediğiniz kısmına resim de eklemeniz mümkün. iCloud veya Dropbox ile senkronize olarak çalışabileceğiniz uygulamada  17 farklı font ve renkli temalar mevcut, dilerseniz gece moduna da geçebilirsiniz. Uygulamanın fiyatı App Store’da 2.99$.

Prompts

Prompts

Bazen bir yazıya başlayabilmek için ilham elde edebilmek çok güç olabiliyor. Yazar için bu bir bahane değil fakat ekranın karşısında boş boş oturmak ve hiçbir şey yazamamak bazen gerçekten can sıkıcı ve beyniniz için yorucu olabiliyor. Bu uygulama yazacak bir şey bulamadığınızda gevşemenizi sağlıyor. İçerisinde bulunan yüzlerce başlangıç cümlesiyle hayal gücünüzü zorluyor ve yaratıcılığınızı konuşturmanızı sağlıyor. Uygulamanın fiyat 2.99$.

Notesy For Dropbox

Notesy-for-Dropbox

Yazarın birinin size sürekli yazılar için size farklı konularla geldiğini düşünün. Mobil cihazlarımızdan önce yazarların çantalarında gelecekteki yazıları için üstlerinde farklı fikirler ve ilhamlar bulunan peçeteler, el ilanları ve rastgele kâğıt parçaları bulmak mümkündü. Bu uygulama ile düşüncelerinizi sanal kâğıdınıza yazarak kaydetmeniz ve dilediğiniz zaman Dropbox hesabınızdan açarak bu yazılara bakmanız mümkün. Klasörler ve alt klasörler oluşturabilir organize bir şekilde yazılarınızı toparlayabilirsiniz. İçerisinde bulunan arama kısmıyla ne aradığınızı da kolayca bulabilirsiniz.Uygulamanın fiyatı 4.99$.

Editorial

Editorial

Özellikle daha önce yazdığı yazıları düzenlemek isteyen yazarlar için gayet kullanışlı olan Editorial, Markdown destekli bir uygulama. HTML görünüşüne ufak bir kaydırma hareketiyle geçebilir ve 50’den fazla iş akışı aksiyonundan dilediğinizi seçebilir ve skriptlerinizi Python ile bütünleşmiş hale getirebilirsiniz.  Farklı pasajları dilerseniz dinamik yazı olarak veya düz yazı olarak ekleyebilirsiniz. Uygulamanın içerisinde bulunan tarayıcı sayesinde uygulamadan çıkmadan araştırma yapabilirsiniz. Yazılarınızı Dropbox ile senkronize edebilirsiniz. Uygulamanın fiyatı 6.99$.

Sizin için en güzel, en uygun yazı uygulaması hangisi?

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir