Google, Appstore’a 3D Map Uygulaması için Kolları Sıvadı

Apple’ın google map den vazgeçip kendi harita servisini kullanıma sunması ile birlikte google cephesinde de bir hareketlilik meydana geldi. Özellikle apple haritalarındaki birçok hata da google’un bu konuda hemen bir atak yapması gerektiğini gösterdi de diyebiliriz. Bu başarısızlık olarak nitelendirilemez tabiki. Çünkü google da harita uygulamalarına ilk başladığında birçok hata yapmıştı. Ancak bu konuda neredeyse tek olduğundan bunlar gelişim süreci olarak nitelendirildi ve çok önemsenmedi. Bu sabrı Apple map için de göstermek gerekir diye düşünüyorum.

Google 3D map uygulaması appstore da yerini almak için çalışmalara başlandı

NewYork Times gazetesinin haberine göre Google, iOS uygulaması şeklindeki servis edebileceği bir harita sistemi üzerinde çalışıyor. Tabi bunun çok çabuk olmasını beklemek de yanlış olur. Çünkü çok büyük boyutlardaki grafikler belki yeni servis için farklı şekilde yeniden düzenlenecek, farklı zorluklar yaşanacak. Google’un da zaten bunu bildiğinden bahsedilmiş haberde. Google Başkanı Eric Schmidt de geçtiğimiz salı günü bir açıklama yapmıştı. Bu konu hakkında da biraz ipucu verilmişti aslında. Ancak bu konu hakkında net bir girişimin olduğundan bahsedilmemişti.

Apple’ın iPhone 5 ve iOS ile birlikte yaptığı bu hamle ile google zaman problemi yaşadı. Çünkü çok beklediği birşey değildi çünkü. Tahmin edilebilirmiydi diye aklımıza sorular takılıyor tabiki. Apple yeni iOS sürümünde youtube vs birçok google uygulamasını kaldıracağını daha önceden duyurmuştu. Ancak map (harita) konusu farklıydı. Yani apple’ın bunu kaldırabilmesi için çok iyi bir girişiminin olması gerekiyordu bu konuda. O nedenle zannediyorum tahmin edilemedi. Google’un zaman problemi yaşamasının sebebi de apple’ın zamanlama çalımı oldu diyebiliriz.

Tabi google bu konuya ellerinden geldiğince hızlı yanıt vermek zorunda olacaktır. Çünkü büyük bir kullanıcı kaybı demektir bu. Nitekim YouTube app ile hemen AppStore daki yerini de aldı. Bu konuda da biraz çabuk davranmak istiyor elbette.

Bu tür harita uygulamasıdır başka uygulamalardır iPhone vs cihazlarda bulunması için iki firma arasında sözleşmeler oluyor. Kimine göre bu sözleşmelerin de henüz süresi dolmamıştı. Tabi bu bir iddia. Ne denli doğrudur bunu bilemiyoruz.

Google benim kanaatimce apple ile girdiği düelloda kimilerine göre harita fiyaskosuna bir çözüm olarak apple kullanıcılarına bir göz kırmayı hedefliyor. Tabiki bu çok doğal. Çünkü her ne kadar apple büyük bir şirket ve bu harita uygulamasının altından er yada geç kalkmayı başaracak güçte. Fakat zamana yaydığımızda google’un bu konudaki tecrübesi de belirleyici bir diğer etken olacaktır diye düşünüyorum. Gelişmeleri bize zaman gösterecek…

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir