Google Indexinden Linkleri Silme

Her hangi bir sebeple google’da indexlenmiş olan sayfalarınıza ait linkleri kaldırmanız gerektiğinizde yapmanız gereken basit bir işlemle sonuç almanız mümkün. Linkleri kaldırma sebebiniz genellikle indexlenmiş linklerin bir şekilde kırık olması (dizin değiştirme, ilgili linklerin silinmiş olması vb…) dolayısıyla bu kırık linklerin sürekli kullanıcıları 404 sayfasına yönlendirmesi google optimizesi ve pagerank için olumsuz sonuçlara sebebiyet vereceği içindir. Örnek olarak www.elmadoktoru.com/forum şeklinde, sitenize kurulu olan bir forumunuzun kaldırılması sonucunda google’da forumunuza ait linklerin silinmesi gerektiğinde başvura bileceğiniz bir yöntemdir.

Öncelikle bir 404 sayfası, robots.txt dosyası oluşturmamız gerekmekte. Robots.txt dosyası oluşturmaksızın küçük bir header kodu ile de bu işlemiyapabiliriz, isterseniz robots.txt dosyası ile başlayalım, boş bir txt dosyası açıp aşağıdaki kodları bu txt dosyamıza kopyalayalım.

User-Agent: * Disallow: /

Ardından bu dosyamızı farklı kaydetme seçeneğinden ismini robots.txt vererek kaydedelim ve hemen ardından ftp ile site ana dizinimize bu dosyayı gönderelim.  Örneğimizde forumumuza ait olan ve www.elmadoktoru.com/forum linklerini kaldırmak istediğimizden bahsetmiştik, o halde yukarıdaki kodumuza “Disallow: /forum” yazmamız gerekecek. eğer bir header kodu ile bu isteğimizi yaptırmamız gerekirse de aşağıdaki kodu index sayfamıza koymamız yeterli olacaktır.

<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOINDEX, NOFOLLOW”>

En son işlem olarakta Google Webmaster Tools (google webmaster araçları) kısmına girerek burada ekli bulunan sitemizin üzerine tıklayalım, ardından “Araçlar” menü öğesine tıklayalım, burada URL’lerikaldır seçeneğine tıklayarak gerekli ayarları da yaparak istenilen URL leri yahut tümlinkleri kaldırtabilirsiniz. Takip edeceğiniz gibi linkleriniz google’dan kaldırıldıktan sonra bu işlemleri geri alıp tekrar sitenizdeki linklerin alınması iznini verebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir