Google Kullanıcıyı En Doğru Sonuca Yönlendirmiyor

Google Spam SitelerGoogle algortimasının temelerini sürekli olarak kullanıcıyı en doğru içeriğe / siteye yönlendirmek, doğru bilgiye ulaştırmak adına yaptığını vurguladığını biliyoruz. Ama gelin görün ki Türkiye aramalarında bir çok anahtar kelimede ilk sıraları alan sitelerin her ne hikmetse çalıntı içerik, spam, boş bir site, sadece index içeren tarzda olması kafaları karıştırıyor. Arada bir önemli kelimeler yahut seçtiğim gündelik kelimelerde yaptığım aramalarda bu sonuca vardım ki bir çok insan da bu konudan muzdarip. Mesela bindir emekle sitesine içerikler giren insanın sitesi ilgili içeriği çalıp kendi sitesinde yayınlayan bir başkası tarafından arama sonucunda geçiliyor. Burada domainin veya sitenin gücü önemli ama Google, ilgili sitenin bu güce nasıl ve ne şartlarda ulaştığını tespit edebilecek yetenekte değil mi?

Yahut kelime bazlı arama da ki buna örnek vermek gerekirse aylardır adımın da mehmet olması sebebi ile google da yaptığım mehmet aramasında kafadaki sitenin uzun zaman boş durduğu ve sonradan içine joomla içerik yönetim sisteminin boş bir halde kurulması ve halen böyle duruyor olmasına rağmen sırf domainin gücüne dayalı olarak birinci sırada olması gibi… örnekleri çoğaltabiliriz ki bu sadece mehmet ile ilgili bir aramanın sonucu.

Aranan kelime direk bir siteye ait isim ise, içerik yok da olsa, bomboş bir sitede olsa birinci sırada daima durabiliyor ise (backlin konusunda da çok çok zayıf olmasına rağmen) çalıntı içeriklerle asıl sitenin üzerine çıkılması hadisesi de gayet doğal olmuyor mu? Google arama sonucu sayfası bu ve benzeri bir çok siteyi ısrarla üstte tutması algoritmasının da ne kadar güçlü yahut kullanıcıya hizmet eden bir algoritma olduğu söylenebilir? Adam kalkıyor hiç bir yerde bulunamayacak en özel makaleleri yazıyor ve yayınlıyor bir kaç gün içinde bir kopyacı site bunu alıp kopyalıyor ve değil anahtar kelime bazında direk makalenin başlığının aranmasında bile sonuç sayfasında çalan en üstte içeriği çalınan belki ilk sayfada bile yok.

Bu sebeple de google bazlı yapılan ve google’ın kriterlerine uygun hale sitelerini geliştirme çabası içinde olan insanlar yadıkları her harfin bile seo bazında uygunluğu açısından kılı kırk yarıp çalışıyor ama birisi gelip bu emeklerin tümünü heba edip hiç uğraşmadan sıralamada en kaliteli yere sahip oluyor. Yani adamın biri oyun.com sitesine sahipse burada koyun da satsa “oyun” aramasında birinci sayfada mı çıkacak? Ki sonuç mantığın böyle olduğunu gösteriyor. Aslında google bu konuda insanları salt olarak seo odaklı (backlink, profil link, hit kasma yöntemleri) çalışmalara sevkediyor ki bu durumda içeriğin değil ne kadar backlink kastığınla alakalı değerlendirmeye tabi tutuluyor. Tamam backlink vb. çalışmalar tabi yapılacak hatta anahtar kelime de kasılacak (benim bu yazıda örnek verdiğim mehmet kelimesi gibi) ancak bunun da bir adabı olmalı değil mi (google’ın değerlendirmesi açısından) Umarım internette gerçek içerik sağlayıcıları ve internetin gelişimine bu açıdan destek olanlar ile amacı sadece 3-5 adsense geliri kapmak olanları birbirinden kalın çizgilerle ayırdığı günleri de görürüz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir