Google Maps 10 milyon indirildi

Apple’ın harita konusunda yaptığı takıntı başına biraz dert oldu gibi. Yaklaşık 3 ay önce iOS 6 ile birlikte Apple ürünlerinden Google Map’i çıkaran Apple kendi harita çabalarının da hüsranla sonuçlanmasının ardından sular durulmuyor.

Google Maps iPhone

Öyle ki Apple ezeli rakibi konumunda olan şirketlerden birisi olan Google’a büyük bir jest yapmış bile sayıldı. Çünkü bu tablo mobil haritalarda Apple’ın başarısızlığı olduğu kadar Google’un da tecrübeyle sabit üstünlüğü oldu. Geçtiğimiz günlerde Google Map iOS kullanıcıları için AppStore‘daki yerini aldı. Henüz iki gün geçmiş olmasına rağmen ve daha güçlü bir alternatifi de bulunmadığından 10 milyon indirilme rakamını geride bıraktı. Üstelik ilk günlerde tüm diller ve ülkeler için de uygun değildi. Misal henüz Türkiye Appstore‘da yok. Bu haldeyken 10 milyon rakamına ulaşmak başarı sayılabilir. Saniyede yaklaşık 58 kez indirildiğine dair istatistikler paylaşılmış. Ki bu 10 milyon rakamı da iOS kullanan cihazlar çerçevesinin %2,5 ‘luk kısmına tekabül ediyor.

Diğer yandan Apple haritalar konusunda Tom Tom isimli navigasyon şirketini satın alarak yoluna devam edeceği söylentileri dolaşıyordu. Bu konu da henüz netlik kazanmasa da ciddi bir görüşme sürecinin kokusunu da almıyor değiliz. Hele ki bu başarının ardından Apple da bir hamle yapma ihtiyacı duyacaktır. Fakat umuyoruz bu defa daha tecrübeli bir şekilde ortalıklarda olsun. Ben sanıyorum ki Apple, kendi harita sistemini geliştirip yeniden bizim kullanımımıza tahsis etse bile ilk etapta Google Maps’in başarılı uygulamasının yerini tutamayacaktır. Çünkü google da bu konuda ciddi bir tecrübe bulunuyor. Çünkü yıllardır bu tür bir harita uygulamasıyla haşır neşir vaziyette.

Ancak bu demek olmuyor ki Apple Google Maps’i yakalayamaz. İşte ben buna da katılmıyorum. Gerekli ciddiyeti bu konuya gösterirlerse umuyorum daha kullanışlı veya farklı bir düşünce tarzıyla Apple Maps’i görebiliriz. Çünkü Apple her zaman kendi özgün fikirlerini yayınlamaktan ve arkasında durmaktan çekinmeyen bir şirkte. Her nekadar Steve’in ölümünden sonra aynı seramoniyi sergilemekte zorlansalar da alışacaklarını da düşünüyorum.

Anlaşılan bu haritalar konusu da ileride kızışacak sektörlerden birisi haline gelecek. Belki de bu sahada yeni oyuncuları da görmek mümkün olacak. Bu da alternatifler bakımından kullanıcıya yarayacak tabiki. Bakalım neler görüp değerlendireceğiz…

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir