İnternetime Dokunma Yürüşüne Büyük Katılım

İnternetime DokunmaBilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) 22 Ağustos’ta internete dört farklı filtre getireceği duyurması üzerine bunun iletişim özgürlüğüne darbe olarak anlayan internet kullanıcıları bugün sokağa çıktı.  Bir çok şehirde düzenlenen bugünkü yürüyüşe Taksim’de buluşan “internetime dokunma!” diyen katılımcılar damgasını vurdu. 30 bin kişinin katıldığı tahmin edilen yürüş saat 14:00 da başladı ve katılımcılar İstiklal Caddesi tünel’e geldiklerinde saat 15:45’i çoktan bulmuştu. ağa çıkıp “Yasaklamak yasaktır’ ve ‘İnternetime dokunma” dedi. Her ne kadar BTK ısrarla reddetse de internet kullanıcıları filtrelere karşı duruşunu değiştirmedi. Güneşli ve cıvıl cıvıl bir havada gayet güzel ve olaysız geçen yürüyüşle onbinler seslerini Ankara’ya duyurmaya çalıştı.

Ekşi Sözlük, İnci Sözlük, Bobiler.org gibi sosyal medyanın öne çıkan siteleri ile Çarşı grubu gibi genellikle futbolda duymaya alıştığımız grupların da destek verdiği bugünkü etkinliğe katılım hayli yüksek oldu. Bilindiği gibi, 22 Ağustos 2011’de ‘İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar’ isimli yönetmelik yürürlüğe girecek. Yönetmeliğe göre her internet kullanıcı servis sağlayıcı tarafından kendisine sunulacak 4 internet filtresinden birini ‘yasa gereği’ seçmek zorunda.  Bu dört filtre, ‘aile’, ‘çocuk’, ‘yurtiçi’ ve ‘standart paket’ olarak sıralanıyor. İnternet aboneleri bu paketlerden birini seçecek. Ancak bu paketlerde resmen ‘yasaklı’ olmadığı halde birçok siteye girişe izin verilmeyecekFiltreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. Ayrıca internet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutuluyor. Yönetmeliğe göre tüm kullanıcılar sadece belirlenen kullanıcı adı ve şifreyle internete girebilecek. Yani kişilerin girdikleri siteler ve yaptıkları işlemler kayıt altına alınmış olacak.

İnternetime Dokunmaİnternetime Dokunmaİnternetime Dokunma

Bir çok şehirde onbinlerce insanın katılımı ile gerçekleştirilen İnternetime Dokunma! eyleminin ne kadar ses getirdiği yahut ne kadar sesini dinletebildiğini 22 ağustosa kadar geçecek süreç içinde göreceğiz. Yasaklamanın temelini oluşturan ve genel ahlaka uymayan görüntü ve diğer materyalleri barındıran siteler hali hazırda zaten yasaklı durumda. Bilgisayar ve internet için özel aile koruma yazılımları da çok ucuz fiyatlara piyasada yer aldığını isteyenlerin de bunlardan kolaylıkla yararlandığı düşünülürse bu gibi insanları 4 kategori altında gruplamanın anlamsızlığı daha da net ortaya çıkıyor. Üstelik Youtube veya bir başka video paylaşım sitesi erişime kapatıldığında bu sitelere erişmenin suç sayılacağı ve işleyene cezai yaptırımın gerekeceği, herkesin kendisine verilen şifre ve kullanıcı adı ile takip edilip girdiği tüm sitelerin kaydının olacağı çoğu kullanıcı için teknolojik fişleme anlamına gelmesi de normal karşılanmalı.

Bu süreçte BTK’nın bu konuda herhangi bir yeni adım atmayacağını da zaman gösterecek.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir