iOS 4.2 iPad’e Neler Getiriyor

Apple’ın resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre iPad iOS 4.2, iPhone iOS 4.2 ve iPod Touch iOS 4.2 sürümü bu ay (Kasım) içinde yayınlanacak. Daha önceki tecrübelerimize dayanarak Apple’ın genellikle belli bir ay içinde yayınlayacağını duyurduğu sürümler o ayın ortasına yahut sonuna vardığına pek rastlanmadı. Bu da demek oluyor ki önümüzdeki pazar veya pazartesi dahil olmak üzere 1 haftalık bir periyod içinde iOS 4.2 sürümü kullanıcıları ile buluşacak.

 

Tabi en çok merak edilen konu iPad’in iOS sürümünün iPad’e getireceği yenilikler ve kullanım kolaylıkları neler olacak sorusunda yoğunlaşıyor. Henüz bir kez güncelleme gören ve şu andaki son sürümü 3.2.2 olan iPad iOS 4.2 ile adeta şenlenecek. İsterseniz iPad’in yeni kazanacağı özelliklerini ve foksiyonlarını kısaca tanıyalım;

MultiTasking (Çoklu Uygulama Çalıştırma)

MultiTaskingiPad’lerin 3. parti yazılım kullanmaksızın birden fazla uygulamayı bir arada çalıştırmak mümkün olmuyor. iOS 4.2 sürümünde artık çoklu uygulama çalıştırma desteği iPad’lere de iPhone’lardan sonra gelmiş oluyor. Artık favori uygulamalarınız (msn, twitter, müzik dinleme vb.) arkapalnda çalışmaya devam ederken siz iPad’de asıl işiniz olan uygulamalar ile çalışmaya devam edebileceksiniz.

Folders (Uygulama Klasörleme)

Folders Uygulamaları KlasörlemeiPad cihazınızda kullanmakta olduğunuz uygulamalar arttıkça uygulamalarınızdan dilediğinize ulaşmak zorlaşabilir. Gerçi arama fonksiyonu ile çalıştırmak istediğiniz uygulamaları bulabilirsiniz ancak yine de zaman kaybına sebebiyet veriyor. Sayfalarca gidip uygulamanızı çalıştırma konusuna ise hiç değinmiyorum. iPhone ve iPod Touch’ların iOS 4 ile tanıştığı uygulamaları bir klasör içinde toplama özelliği artık iOS 4.2 ile iPad’lere de geliyor. Böylelikle aynı türden olan yahut bir arada bulunması gereken uygulamalarınızı tek bir klasör içinde toplayarak sayfalarca uygulamalar arasında aramaksızın aradığınızı, bildiğiniz klasör içinde daha pratik bir şekilde yapabileceksiniz.

AirPrint

iPad AirPrintBundan böyle iOS 4.2’de yepyeni bir özellik olan ve gerek epostalarınızı, fotoğraflarınızı, web sayfalarını gerekse de diğer desteklenen uygulamalardaki dökümanlarınızı wireless bağlantısı üzerinden yazıcıdan yazdırabileceksiniz. Herhangi bir bağlantı kablosuna ihtiyaç duymaksızın bilgisayarınızın yazıcısı iPad’inizin hizmetinde olacak.

AirPlay

AirplayAirplay, desteklenen cihazlar arasında multimedya paylaşımı yapabileceğiniz bir uygulama olarak en dikkat çekici değişiklerin başında geliyor. Yine wireless teknolojisi ile diğer desteklenen cihazlarla eşleşecek olan iPad böylelikle paylaşımlı multimedya ortamını yaşayabileceğiniz bir alete dönüşüyor.

Game Center

Game CenteriPhone’ların daha önceden kazandığı yeni özelliklerden bir diğeri olan gamecenter iOS 4.2 ile artık iPad’lere de geliyor. Bu sayede gamecenter destekli iPad oyunlarını arkadaşlarınızla oynayabilecek, birbirinizle iletişim kurabilecek ve skorlarınızı paylaşabileceksiniz. Bu uygulamada herkesin bir kullanıcı adı olduğundan arkadaşlarınızdan kullanıcı adlarını isteyip bu uygulama içinden online olarak etkileşimli bir şekilde oyunları oynayabileceksiniz.

Klavye ve Sözlük Desteği

iPad KlavyeHenüz iPad’ler Türkiye’de satılmamakta (özel satışlar hariç) olduğundan Türkçe klavye desteği jailbreak yapılmış olan iPad’lerde Cydia’dan yüklemek sureti ile ancak yüklenebiliyordu ki o da tam çözüm olmuyordu. Artık iOS 4.2 ile iPad klavye ve sözlük (sözcük tamamlama) adına iPad’lere de geliyor. Zaten kısa bir süre sonra iPad2ler resmi olarak türkiyede de satışa sunulacak.

  • iOS 4.2 ile beraber E-Posta yönetimi (tek gelen kutusundan tüm postaları kontrol) iPad’de de olacak.
  • Safari web tarayıcısında yapılan geliştirmeler.
  • İşletmeler için özel güvenlik geliştirmeleri.
  • Erişebilirlik yetenekleri geliştirildi.

Küçüklü, büyüklü 100’e yakın geliştirme ve iyileştirme iPad, dolayısı ile iOS 4.2 kullanacak olan iPhone ve iPod touch cihazlarınız için bu ay içinde sizlerle olacak.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir