iOS 8’e Geçişler %68 Seviyesine Ulaştı

Apple’ın kendi App Store Dağıtım destek sayfasında yer alan bilgilere göre, iOS cihaz kullanıcılarının iOS 8’e geçiş oranı %68’e ulaştı. Son güncelleme tarihi olan 22 Aralık tarihinden bu yana %4’lük artış olan bu rakamda, şaşırtıcı olmayan bir şekilde iOS 7 kullanım oranında da %3 oranında düşüş gerçekleşti ve bu değer %29 oldu. Öte yandan daha eski sürümleri kullanan iOS kullanıcılarının oranı da halen %4 oranında.

Matematikten anlayan kullanıcılar bu rakamları topladıklarında bu üç rakamın toplamında bir tutarsızlık olduğunu ve toplamın %101 olduğunu fark edeceklerdir. Sayıların toplamında bir hata oluştuğu kesin ve bu da muhtemelen sayıları yuvarlarken yapılan hatadan kaynaklanmakta. Yine de büyük resme bakmak lazım.

Bu rakamlar daha önce analiz firması olan Mixpanel tarafından yapılan değerlendirmeye yakın değerler taşıyor. Mixpanel yaptığı araştırmada anlık olarak gösterdiği değerlerde iOS 8’e geçişleri %69.93, iOS 7 kullananları %27.86 ve daha eski sürümlerde kalan kullanıcıları %2.21 olarak analiz ediyor. Bu rakamların Apple rakamlarıyla aynı olması gerekirken ufak farklılıkların olması muhtemelen Mixpanel rakamlarının anlık, Apple rakamlarının ise bir gün öncenin değerleri olmasından kaynaklanıyor.

iOS 8’e geçişlerin geçtiğimiz aydan bu zamana kadar bu şekilde artmış olmasının sebebi araya yılbaşı tatili girmiş olması olarak tahmin ediliyor. Keza tatilden faydalanarak cihazlarını güncelleyen kullanıcıların yanı sıra, tatilde hediye gelen yeni cihazlarda iOS 8 kurulu olması, yeni iPhone alan kullanıcıların eski iPhone’larını emekliye ayırmış olmaları olarak görünüyor.

Bir kıyaslama yapacak olursak, geçtiğimiz yılın bu zamanlarında iOS 7’ye geçiş yapan kullanıcıların oranı %78 seviyesindeydi ki bu rakam cihaz sayısında vurulduğunda ciddi bir fark oluştuğu ortaya çıkıyor. iOS 8 yazılımının indirilebiliyor ve kurulabiliyor olması için 2 GB’a yakın boş alana ihtiyaç duyuyor olması geçişlerin yavaş olmasının sebeplerinden birisi olarak gösteriliyor. Eğer bardağın dolu tarafından bakmak gerekirse, %68’lik bir geçiş oranı ciddi anlamda büyük bir başarı. Özellikle de ülkemizde değil güncelleme yapmayı, mesaj göndermeyi bile bilmeyen binlerce insan varken.

Siz iOS 8’e geçiş yaptınız mı? Hangi sürüm kullanıyorsunuz? Yorum kısmından bizlerle paylaşın.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir