iOS 8’e Geçişler Yavaşladı

iOS kullanıcılarının iPhone, iPod Touch ve iPad cihazlarını iOS 8’e güncelleme oranları yılbaşının ardından iyice düşüş göstermeye başladı. Apple’ın kendi App Store dağıtım destek sayfasında yer alan notlara göre, iOS 8’e uyum oranı %70’e doğru yaklaşıyor ve geçtiğimiz Salı günü itibariyle bu rakam %69 seviysinde bulunuyor.

İki hafta önce yayınladığımız haberde, iOS 8’e uyumluluk oranının %68 olduğunu belirtmiştik. O günden bu yana çok önemsiz gibi görünen %1’lik bir artış meydana gelmiş. 22 Aralık tarihindeki güncellemeden bu yana gerçekleşen %4’lük artışla kıyasladığımızda bu rakamın çok düşük kaldığı söylenebilir.

An itibariyle iOS 7 kullanan kullanıcıların oranı %28 olup, iPhone iPod Tuch ve iPad kullanıcılarının %3’lük kısmı da Apple’ın mobil işletim sisteminin daha eski sürümlerini kullanıyorlar.

İlginç bir istatistiktir ki, iOS 7 kullanan kullanıcıların oranı iki hafta önceki kullanıcı oranıyla herhangi bir değişiklik göstermemiş. iOS 8’e geçiş yapan kullanıcıların %1’lik kesiminin iOS 8’e geçtiğini görmek bu tabloda mümkün.

Yeni başlayanlar için sunu belirtmeliyiz ki, iOS 7 kullanıcılarının iOS 8’e geçiş oranı oldukça düştü, en azından iOS 8’in ilk çıktığı zamana oranla. Şunu da belirtmeliyiz, özellikle yılbaşı tatilinde iOS 8’e geçiş oranı oldukça yüksekti ve tatilin de bitmesiyle geçişler iyice yavaşladı.

Ek olarak şunu da belirtelim, iOS 8’e geçişlerin istenen oranda olmamasının sebeplerinin başında da elbette ki hafıza problemi geliyor. Keza kablosuz güncelleme yapacakların yaklaşık 1 GB, kablolu olarak güncelleme yapacakların 4.6 GB alana sahip olmalarının gerekiyor olması geçişlerin yavaş olmasına sebep oldu.

Önümüzdeki haftalarda iOS 8.1.3 sürümünün gelmesiyle birlikte iOS 8’e geçişlerin bir miktar daha artmasını beklediğimizi belirtmekte de fayda var ki açıkların kapatılması da iOS 7 kullanıcılarını daha motive edecektir.

iOS 8’e geçişleri hızlandırması beklenen bir diğer sebep te, App Watch’un piyasaya sunulmasıyla birlikte yayınlanacak olan iOS 8.2 sürümünün kullanıcıları –özellikler bu saati kullanmak isteyecek olanları- bu konuda biraz mecbur kılacak olması.

Son olarak, bugün Apple tarafından geliştiricilere yollanan bir elektronik postada, 1 Şubat itibariyle iOS 8 desteklemeyen uygulamaların App Store’a kabul edilmeyeceği bilgisi yer aldı. Güncellemeler için ise son gün 1 Haziran 2015.

Öyle ya da böyle, son uygulama ve oyunları tam anlamıyla kullanmak isteyen kullanıcıların bir şekilde iOS 8’e geçiş yapmaları için Apple tarafından sürekli teşvikler yapılıyor.

Android cephsesine baktığımızda ise, Loop web sitesinde yer alan bir habere göre, Android Lollipop kullanıcılarının Google Dağıtım Tablosuna göre güncelleme oranı da oldukça düşük. Son güncellemesi 5 Ocak tarihinde yayınlanan Android işletim sisteminin 4.4 Kit-Kat sürümünün kullanan kullanıcıların oranı %39.1 iken, Jellybean (Android 4.1.x – 4.3) kullanıcıların oranı %46 seviyesinde.

Temiz bir bilgi vermiş olmak için dipnot olarak belirtelim, Google’ın istatistikleri sadece son 14 gün içerisinde Play Store’a giriş yapan kullanıcıları kapsıyor ki bu rakamın içerisinde düşük donanıma sahip cihazlar, Çin malı cihazlar ve üçüncü parti mağazalara sahip cihazlar gibi cihazlar dâhil değil.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir