iOS, Android ve diğerleri (2012 değerlendirmesi)

Android çıkışından bu yana iOS ile ciddi bir rekabet içerisinde. Ancak bu rekabet sanılanın aksine teknolojik olarak yarış. Yani senin şu kadar benim bu kadar kullanıcım var şeklinde bir yarış değil/olamazda zaten. Çünkü Android açık kaynak kodlu gibi bir işlevsellik peşinde ve neredeyse tüm telefon üreticileriyle birlikte çalışıyor. Bu nedenle de yeni çıkan/çıkacak birçok telefon için gayet başarılı bir işletim sistemi. Fakat apple’In iOS’unda durum biraz daha farklı. Kendi işletim sistemini yanlızca kendi cihazlarında kullanıyor. Bu nedenle de android kullanıcı sayısının, cihaz sayısının iOS’u geçmesi hatta katlaması işten bile değil.

mobile os 2012 satışlar ve pazar incelemesi

Konumuza dönecek olursak; Android’in 2012 yılındaki mobil işletim sistemi kullanan cihazlar arasındaki baskınlığı devam ediyor. Bu yıl Android kullanan cihaz sayısı toplam cihazın %75’ini oluşturuyor. Yani mobil işletim sistemi pazarının yüzde 75‘ine sahipler. Android’i takiben tabiki iOS geliyor. iOS mobil işletim sistemi pazarının %14,9‘unu elinde bulunduruyor. Tabiki yanlızca kendi ürettiği cihazlarla bu seviyede bulunması bence büyük başarı. Çünkü hem mobil cihaz üretim teknolojisi hem de mobil işletim sistemi çok büyük iki sektör. Bu iki sektörde de var olma çalışmaları yıllardır; google, microsoft, samsung, nokia, philips, sony, LG… vs birçok dev şirketin gündeminde. Ancak bu iki alanda birden başarı sağlamış apple‘dan başka diğer bir firma da henüz göremedik. Uzunca bir süre de görebileceğimizi sanmıyorum.

Diğer bir yandan her iki işletim sistemi de bu pazardaki paylarını bir önceki yıla oranla artırmış durumdalar. iOS 2012 deki pazar payını yüzde 1.1 artırırken aynı dönemde Android yüzde 17,5 artış sağlamış durumda. Yani pazardaki payı olan “diğer” gurubundan her ikisi de birşeyler koparmayı başarmış.

Mobil işletim sistemleri ve bazı kategorilerde analizi

“Diğer” grubunun başını Blackberry‘li RIM çekerken ikinci de Nokia‘nın Symbian‘ı. Bunları da sırasıyla windows phone 7 (windows mobile) ve Linux takip ediyor. Pazar sadece bunlarla da sınırlı değil, “diğer” grubunun da diğerleri var diyebiliriz. 🙂 Pazardaki göze çarpan şirketler bu şekilde. Tabiki RIM ve Symbian’ın pazardaki paylarında önemli ölçüde düşüş görülüyor. Symbian’da gerileme yaşanmış olsa da, özellikle son dönemde satışa sunulan symbianlı 4 milyon üzeride telefon sayesinde pazar payının yüzde 4‘lük bir kısmını elinde barındırıyor. Bir zamanların en fazla kullanılan mobil işletim sistemi şimdilerde pazarda tutunma çabası içerisinde. Yanlız şunu da çok net belirtebilirim ki; kesinlikle symbian’ın Android’den felan kalır yanı yok. Bence bazı yönleriyle artıları bile bulunuyor. Gayet kullanışlı ve başarılı bir işletim sistemi olduğunu söylemek de mümkün. Sadece satışa çıkan yeni telefonlardaki etkinliğinin azalması ve popülarite meselesi yüzünde geri kaldılar.

Satış oranlarında Android’in tabiri caizse ezici üstünlüğü olduğundan bahsettik. Şimdi de pazardaki elde ettikleri gelirlerden konuşalım. Mobildeki gelirler olarak baktığımızda da iOS, Android’in çok rahat önüne geçebiliyor. Uygulama geliştiriciler için android zor bir işletim sistemi olarak göze çarpıyor. Bu zorluğun ardında da Android’in birçok farklı işlemci, ekran, vs donanımlarda var olması yatıyor. iOS’ta böyle bir sorun bulunmuyor. Kullanılan cihazlar yine apple’ın kendi cihazları olduğu için uygulama geliştiriciler için iOS’un tamamına yönelik bir uygulama çıkarmaları daha kolay oluyor. Bu nedenle de uygulama gelirleri Android’in önüne geçiyor. Tabiki uygulama geliştiriciler diğer yandan Android’den geri de duramıyorlar. Çünkü satılan cihazların birçoğu da bu altyapıyı kullanıyor.

Bakalım bu yarış önümüzdeki yıllarda neleri beraberinde getirecek ve emektar işletim sistemleri Symbian ve Windows Phone yazılımları yeni atılımlarla birşeyler başarabilecekler mi? Bunları zaman gösterecek ve biz de sizlere duyuruyor olacağız inş.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir