iOS ile akıllı ev kontrol sistemi WWDC’14 öncesi gündemde

21. yüzyılda yaşıyoruz ve gelişen teknolojiye bakıldığında akıllı evler için artık birtakım şeylerin yapılabilmesi çok olası. Hatta geç bile kalındı diyebiliriz, fakat bu tarz bir yenilik için de epey bir zaman gerekiyor. Yalnız rezidansların yaygınlaştığını görünce, bu tarz mekanlarda kullanılmasının çok anormal olmayacağı da bir gerçek.

Bu aslında WWDC 2014 yaklaşırken öngörülen ve belki de sızıntı kaynaklarından aldıkları haberler doğrultusunda yapılan yorumlara dayanıyor. Bu konuda konuşan birkaç kişi, böyle bir şeyin olabileceği, hatta WWDC14‘te iOS‘a eklenebileceğini felan şimdiden söylemeye başladılar.

apple akıllı ev kontrol sistemi 3

Akıllı evlerde otomasyon yardımıyla bu sistemlere iOS cihazınızla hükmetmeniz çok heyecan verici.

Peki mobil cihazınızla evde nelere hükmedebilirsiniz?
Aslında buna cevap olarak çok fazla şey söylenebilir. Ben bir elektronikçi olarak aklıma çok fazla şey geldi bile. Bunların yapımı aslında çok da zor değil açıkcası. Evde kendiniz uğraşsanız basit sayılabilecek otomasyon sistemlerini kurup, mobil uygulama yardımıyla bluetooth veya wireless modem bağlantısı üzerinden kontrol sağlanabilir. İnanın bunu yapmak çok zor değil. Elektronik bilmeniz artı birşey olsa da, bilmeyenlerin bile yeterli araştırmayla böyle birşeyi yapabileceklerini düşünüyorum açıkcası 😉 Çünkü haberlerde felan rastlamışsınızdır, falan köylü uzaktan kumandayla traktörünü kontrol edebiliyor, felan adam evde saksıları cep telefonundan arama yaparak sulama ve gübreleme yapabiliyor şeklinde haberleri zamanında izlediğimi hatırlıyorum. 🙂

apple akıllı ev kontrol sistemi 1

Şimdi neleri kontrol edebileceğinize gelecek olursak, aklıma gelen ilk şeyler şu şekilde;

  • Kedi, köpek ve akvaryum balıkları gibi evcil hayvanlarınızın yem ve sulama işlemleri
  • Bitkilerinizin sulama veya diğer gerekli olabilecek basit işlemleri
  • Perdelerin açılıp kapatılabilmesi
  • Evinize varmadan önce çay demlenmeye başlanması 🙂
  • Kapılarınızın kilitlerini kontrol etme, kilitleyip açabilme
  • Gaz kontrol sistemi, kombi erişimi ile aç/kapat emri
  • Televizyon, müzik seti gibi cihazlarınızın basit kumanda kontrolleri
  • Ev ışıklandırma sistemleri, akustik ambians şeklinde renk ve parlaklık ayarları
  • Kamera sistemleri üzerinden evinize erişip canlı veya geçmişe yönelik kayıtları izleyebilme

Bu maddelere daha çok fazla şey eklenebilir. Zaten hali hazırda iOS cihazınız üzerinden yapabildiğiniz maddelerin de satışta olduğunu hatırlatalım. Bu çerçeveden bakıldığında biraz emek ve çaba ile veya yeterince para ile 🙂 bu sistemleri çok da kolay bir şekilde yaptırabilirsiniz.

Peki tüm bunları yapmak madem kolay, Apple’ın bu işe iOS ile müdahale etmesi bize ne kazandırır?
İşte bu sorunun asıl cevabı bir önceki paragrafta bahsettiğim “yeterince para” ‘nın miktarının azalmasını sağlıyor. Çünkü Apple, iOS‘a bu sistemi entegre ettiğinde hali hazırda elinizde bulunan cihazlarınızın kumanda yönünde tüm erişimleri açılmış ve bu yönde bir çaba sarfetmek zorunda kalmamış olacaksınız. Sonrasında da Apple gibi bir şirketin iPhone vs gibi milyonların elinde bulunduğu iOS cihazlarını düşündüğümüzde, bu cihazlarla bu işe girecek olması; Birçok girişimciyi de tetikleyecek ve herbiri kullanıcı odaklı birbirinden farklı cihazlar piyasaya sürecekler. Bu da akıllı evinizi kendinizin satın alacağı ufak aparatlarla, kendinizin kuracağı anlamına geliyor.

apple akıllı ev kontrol sistemi 2

Yani atıyorum bu özellikler iOS’a kazandırıldığında; Pioneer çıkıp, araba ve ev sinema sistemlerine %100 uyumlu modeller geliştirecek ve bu cihazlarınızı ekstra ücret harcamadan kontrol edebileceksiniz. Mesela bir firma çıkıp kedi ve köpeklerinizin su ve yemek ihtiyaçları için uzaktan kontrollü bir şey geliştirip evinize girmeye çalışacak… Bu örnekleri de uzatabiliriz.

Akıllı ev sistemlerine ne kadar ihtiyacımız var tartışılır. Fakat bazen “Şöyle birşey olsa da telefondan evdeki şunu kontrol etsem hiç fena olmazdı.” diye söylendiğimiz olmuyor değil. 😉

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir