iOS Uygulamaları ve Kişisel Veri Güvenliği

Sosyal ağ platformları ve kişisel veri güvenliği konuları bir kenara dursun kullandığımız iOS cihazlarının kişisel mahremiyet veya veri güvenliğine ne kadar hassasiyet gösterdiği geçtiğimiz aylarda Akıllı Cihazlarda Carrier IQ Skandalı başlıklı konumuzda ele almaya başlamıştık. Ardından iPhone Konum Servisleri ve Gizliliği İhlal konusunda da Apple’ın bu konuda ne kadar hassas(!) olduğunu görmüştük. Adeta kişisel veri istismarı konumuna ulaşan gizlilik ilkeleri dışındaki bu tip konular Apple’ı da bu konuda önlem almaya itti. iOS 6 ile beraber hayatımıza girecek olan kişisel verilere erişim menüsünden 3. parti yazılımların verilerimize erişimini kısıtlama imkanına kavuşacağız. Bu yenilikle beraber kişiler, takvim, notlar ve fotoğraflar gibi kişisel verilere erişim için uygulamalar ayrı ayrı olarak kontrole tabi tutulacak.

iOS 6 Güvenlik

BitDefender güvenlik şirketinin yaptığı bir araştırma iPhone uygulamalarının yaklaşık olarak 65.000 tanesinin %41’lik kısmı hali hazırda konum bilgilerini, %18’lik bir kısmı da adres defterine erişebildiğini iddia etti. iOS 6 ile beraber App Store üzerinden yüklenen uygulamalar değişen gizlilik ilkeleri sonucunda artık kişisel verilere erişimde sizden izin alacak olsa da şu anki süreçte yukarıda verilen bilgiler ışığında bir çok uygulama halen kişisel verilere ulaştığı gerçekliği ile karşı karşıyayız. Tabi bu işin iOS boyutu ki Android cephesinde kişisel veri güvenliği zaafı çok daha fazla.

Çeşitli tüketici koruma gruplarının girişimleri sonucu devlet kurumlarının dikkatinin çekilmesi sonrasında adım atan Apple, bu konuda kişisel veri izolasyonunu iOS 6 ile beraber getiriyor. Buna göre Anımsatıcılar, Takvim, Kişiler, Resimler gibi uygulamalar Apple’ın iOS 6 ile beraber getirdiği veri izalosyonuna tabi oluyor. Kullanıcılar “Ayarlar > Gizlilik” kısmından uygulamaların erişim taleplerini kapatıp açma imkanına kavuştular.

Blog’umuza ait son güncellemeleri Twitter veya Facebook sayfalarımızdan da takip edebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir