İOS ve Android tüm bilgilerimizi paylaşıyor mu?

Amerika’nın önemli üniversitelerinde görev yapan araştırmacılar, Google Play ve App Store’da bulunan 110 uygulama üzerinde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler neticesinde Android uygulamalarının yüzde 73’ünde kullanıcıların e-posta adreslerinin paylaşıldığı ortaya çıktı. İOS platformunda ise yüzde 47’sinde kullanıcıların konum bilgilerinin paylaşıldığı belirlendi.

Yapılan araştırma neticesinde 55 Android, 55 İOS uygulamaları test edildi. Test esnasında araştırmacılar, uygulama kullanımı sırasında internet üzerinden kimlik bilgilerinin paylaşılıp paylaşılmayacağını test etti. Test sonuçlarına göre Android uygulamalarının isim ve adres bilgilerini paylaşma oranı İOS’a oranla çok daha yüksek çıktı.

Sağlıkla ilgili bulunan 30 uygulamadan 3 tanesinin, aranan deyimleri ve kullanıcı bilgilerini üçüncü şahıslarla paylaştığı gözlemlendi. Örnek verecek olursak Android uygulaması olan drugs.com, uçuk virüsü gibi sağlık terimlerinin yer aldığı tıbbi bilgileri 5 farklı siteyle paylaştı. En fazla veri paylaşımı yapan uygulama ise yine Android platformunda yer alan Text Free uygulaması. Toplam 11 siteyle veri paylaşımı yapan uygulama, Android platformunda listenin ilk sırasında yer aldı.

İOS platformunda ise zirvede adres tarama uygulaması olan Localscope yer aldı. Toplam 17 siteyle veri paylaşımı yapan uygulama, İOS platformunda listenin ilk sırasında yer aldı.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir