iOS’te Virüs Nasıl Bulunur?

Dijital ortamlardan virüsler oldukça fazla bulunmaktadır. İOS’te virüs bulmak için kullanabileceğiniz birçok program ve uygulama bulunmaktadır. Bu programları telefonunuza indirerek teknolojik aletinize virüs taraması yapabilirsiniz.

 

İOS’e Virüs Bulaşmaması İçin Ne Yapabilirim?

 

İOS sistemlerine virüs bulaşması, Android ve işletim sistemlerine oranla çok daha zordur ama imkansız değildir. Özellikle jailbreak yapılmış cihazların güvenlik duvarları kolayca aşılabilmektedir. İOS cihazınıza virüs bulaşmaması için;

  1. AppStore dışında başka yerlerden uygulama yüklemeyin,
  2. Her gelen maili açmayın ve şüpheli linklere tıklamayın,
  3. İOS güncellemelerinizi mutlaka yapın,
  4. Cihazınızı taktığınız bilgisayarın temiz olduğuna ve antivirüs programının güncel olduğuna dikkat edin.


 

İOS’ta Virüs Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

 

Teknik olarak bakıldığında, virüs kendisinin başka bir programda gizleyen kod parçasıdır. İOS’un güvenliği, Apple’ın uygulama mağazasından gelmektedir. Herhangi bir uygulama AppStore’da yayınlanmadan önce virüs ve kötü amaçlı yazılım taramasından geçmektedir. Tespit edilen uygulamalar, onay aşamasından engellenmektedir.

Ancak cihaza AppStore dışında başka bir yerden uygulama indirenler, bu güvenlik taraması avantajını kaybetmiş olmaktadır. Kullanıcı kişiler, kaynağını bilmedikleri bir uygulamayı telefonlarına yüklediklerinde, virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara davetiye çıkarmaktadır. İOS’ta virüs olduğunu nasıl anlarız? Sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz;

  1. Cihazınızda tanımadığınız uygulamalar görebilirsiniz,
  2. Veri kullanımınız artabilir,
  3. Faturanızda artış görülebilir,
  4. Tarayıcınız kapatıldığında açılır pencereler görebilirsiniz,
  5. Piliniz hemen bitebilir,
  6. Cihazının aşırı ısınma yapabilir.
  7. Kayıtlı olan şifreler çalınabilir,
  8. Sosyal medya hesapları hacklenebilir,
  9. Oyun hesapları ya da oyundaki eserler çalınabilir.

 

İOS’ta Virüs Bulunduysa Ne Yapılmalı?

 

Virüsleri bulmak için kullandığınız test, size virüsleri iyileştirmeniz için teklif sunacaktır. Ancak bundan önce yapmanız gereken birkaç şey bulunmaktadır.

Herhangi bir uygulamanın bağımsız olarak yüklenmediğine emin olmalısınız. Tanımadığınız uygulamaları cihazınızdan kaldırın. Tarayıcı önbelleğinizi ve ziyaret edilen sitelerin geçmişinin temizleyin. İndirmelerinizi kontrol edin. İndirdiğiniz bazı şeyler, dosyalara erişimi kolaylaştırabilir. Bu nedenle buna dikkat etmelisiniz.

Bir diğer seçenek ise cihazınızı fabrika ayarlarına döndürerek sıfırlayabilirsiniz. Bu işlemler ile İOS virüsleri cihazınızdan kolay bir şekilde temizlenecektir.

Tags:

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir