iPad Lüks mü? Gereksinim mi?

iPad Tablet PCGünümüzün teknolojik oyuncağı ve Apple‘ın yeni gözdesi iPad Tablet almayı düşünenlerin öncelikle kendine sorması gereken soruların başında gelen “iPad Lüks mü? Gereksinim mi?” sorusu sanıyorum en akıllı soru olacaktır. Böylelikle, aslında giderek daha da bir tüketim çılgını olan toplumumuz her teknolojik alete mutlak suretle sahip olmak isteği aslında çoğu zaman kendisi için gerekli olmayan yahut farklı bir ürünle daha da olumlu sonuç alması muhtemelken gözüne fazla sokulanı asıl ihtiyacı olana tercih ettiriyor.

İşte bu paralelde sizlerle iPad‘in ne kadar lüks ne kadar gereksinim olabileceği üzerinde istişare yapmak amacı ile teknik olarak kısa ve özlü bir inceleme yapacağız. Daha önce de belirttiğimiz gibi iPad, Tablet PC statüsüne giren ve son derece şık bir o kadar da zarif bir ürün ama tüm bunlar bu ürünü tercih etmenize yahut iPad’i mutlaka sahip olunası bir alete dönüştürür mü? Aslında bu soruyu kendi düşüncem üzerinden geliştirdim ki bir iPhone kullanıcısı olarak Apple’ın bu ürününe de sahip olsam güzel olurdu şeklinde içimden geçirdiğimi hatta iPad için fiyat araştırması yaptığımı belirtmekte yarar var. Ancak başlıkta da geçtiği üzere bu soruyu (her ne kadar bu ürün beni cezbetse de) sordum ve ilginç yanıtlar aldım. Kendime sorduğum sorular ve yine kendime verdiğim cevapların sizin de faydasına olacağını düşünerek buradan yazmayı uygun gördüm.

  • iPad bir Tablet bilgisayar ve taşıması da gayet kolay olduğundan işim gereği bu cihaz benim çok işime yarayacak, üstelik 10 saate varan şarz süresi ile de gayet kullanışlı ama; Tablet bilgisayarda öncelikle olması gereken şey, cihazı tek elle tutup da bir şekilde not almam gerektiğinde iPad ile bunu yapamayacağım, tablet dediysek bir yere kadar. Basit de olsa çizimler yapamayacağım o zaman tablet bilgisayar olmasının o kadar da önemi olmuyor benim için ki tüm tablet pc’lerde el yazısı tanıma özelliği sayesinde tablet’in tadını çıkarabiliyorsunuz. iPhone uygulamalarından da bildiğim üzere bunun ileride geliştirilecek ücretli bir uygulama ile olabilmesi mümkün olabilir ama bu ne kadar stabil bir çözüm olabilir ve ayrıca o zaman da bir özel kalem almam lazım ki ayrı bir masraf konusu.
  • Bir çok web sitesinin Adobe Flash teknolojisine göre hazırlandığı yahut flash kullanılmış siteleri gezerken bu görsellikten ve özelliğinden iPad üzerinde yararlanamayacağım. Bilindiği gibi iPad’in de tıpkı iPhone gibi flash desteği bulunmamakta. Bu genel kullanıcılar için önemli bir unsur olmayabilir ama web tasarım veya web geliştiricileri için dikkat edilen bir husus.
  • Hemen hemen tüm tablet’lerde bir kamera var ki gerektiğinde yine bir iPhone – iPad uygulaması ile Windows Live Messenger uygulaması üzerinden sevdiklerimle görüntülü bir sohbet yapamayacağım. Gerçi iPad’in Wi-Fi özelliği olan ve bir de 3G özelliği olan iki ayrı versiyonu olduğundan 3G’siz olanlarla bu tip bir görüşme yapamayacağımız konusu ise ayrı bir konu.
  • iPad üzerinde sadece Apple’ın “iOS” işletim sistemi olduğu ve bu iPad’e yüklenecek uygulamaların da sadece AppStore üzerinde bulunan uygulamalar olacağı düşünülürse ben sevdiğim ve bana gerekli olan Linux – Windows programlarını kullanamayacağım. Ama diğer tanlet PC’ler de bunu rahatlıkla yapabiliyoruz.
  • Dergi ve gazete okumak için ideal bir alet olarak lanse edildi Apple CEO’su Steve Jobs tarafından ama Türkiye’de bu özellik yaygınlaşana kadar hayli zaman geçecek yahut gazete ve dergileri size online sunacak olan siteler de abonelik için ücret alacaklar. tabi AppStore’da bulunan kitapları satın almamız gerekeceği ve üstelik kaç tane Türkçe kitap olacağı da ayrı bir tartışma konusu.
  • Biraz kafamızı dağıtmak istediğimizde oyun oynamak gerekirse kaliteli kaç tane oyun bulabileceğiz ki performansı da belli bir alet. PC oyunları tadında olamayacağı açık ama en azından şöyle dişe dokunur oyunu şahsen iPhone için saysan 3-5 taneyi geçmez ki onlarda PC performansındaki oyunlar olmamakla beraber o kadar da kaliteli değiller.
  • Her hangi bir genişleme yuvası bulunmayan iPad USB ile her hangi bir alet bağlama imkanı da sunmuyor ama tüm Tablet PC’lerde bu imkanı bulabiliyorsunuz.
  • Şu anki hali ile Türkçe dil desteği bulunmamakla beraber yaygınlaşması ve Türkiye’de resmen satışa sunulması halinde Türkçeleşmesi mümkün görünüyor ama yine de bunun için biraz beklemek gerekiyor.
  • Şu anda Türkiye’de bazı satış sitelerinde çeşidine göre değişmekle beraber Wi-Fi’li olanların satış fiyatı 1200 – 1600 TL arası satılmakla beraber 3G + Wi-Fi‘li olanlarda 2500-3000 TL civarında satılmakta.

Burada yazılanlar kendi ihtiyaçlarıma göre yazılmış şeyler olduğundan kişiye göre değişmekle beraber gereksinimler ve eksikler arttırılabilir. Şimdi bu açıdan baktığınızda 3G li si olsun olmasın ödeyeceğiniz miktarlar yukarıda yazılı ki bunlarda yurtdışından gelen ürünlerde geçerli fiyatlar. Türkiye’de resmi satışa sunulduğunda bu fiyatların daha da üzerinde olduğunu düşününce acaba sizce de iPad gereksinimden çok bir lüks gibi durmuyor mu?

Bu konu eğer iPad için değil de iPhone için olsaydı bir telefon almanız gerektiğinde o zaman size şiddetle bir iPhone önerirdim ki şu anda piyasada bulunan akıllı telefonların en kaliteli ve en özelliklisi derdim. Üstelik telefondan çok mini bir bilgisayar yani mini bir iPad durumu da var. Ancak iPad bir Tabet PC ve onu da bu kulvarda değerlendirmek lazım. Ben çok zenginim yahut durumum çok iyi böyle de bir aletim olsun karşılayamadığı ihtiyaçlarımı bir başka taşınabilir alet ile çözerim diyebilecek durumdaysanız o zaman ben de bu durumda sahip olmak isterdim ama bu durumda yine gereksinim değil bir lüks olacaktı. Öyleyse ben kendimce yapılacak en iyi iş olarak bir iPhone (ki mini bir iPad özelliğindedir işletim sistemi bile aynı) sahibi olduktan sonra bunun yanında bir tablet pc elzem ise kararımı piyasadaki Windows veya Linux işletim sistemli üstelik yukarıdaki tüm ihtiyaçlarımı karşılayan ve ortalama fiyatı 1200 – 1500 TL olan bir tablet pc almayı daha mantıklı buluyorum.

Aklımda kalacağı ve olsaydı fena olmazdı duygusunu taşıyacağımı da biliyorum ancak aklımda duracağına elimde dursun diyebilecek bir lükse de sahip olamadığımdan dolayı üst bir satırdaki vardığım sonuç benim için en mantıklı ve en doğru davranış olacaktır. Haksız da sayılmama hani ama belki de siz bu konuda farklı düşünüyor olabilirsiniz. Onu da aşağıya yazacağınız yorumlarla bizimle ve herkes ile paylaşabilirsiniz. Umarım iPad almayı düşünenler için faydalı bir yazı olmuştur ve gözü kapalı almaktan, sonra da pişman olmaktansa bu şekilde gereksinim + mali durumunuza göre hareket etmek daha akıllıca olacaktır.

2 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir