iPhone 5 Başka Bir Sonbahara Kalabilir

Geçtiğimiz aylarda Apple tarafından düzenlenen WWDC 2011 etkinliğinde iPhone 5 için piyasaya çıkış tarihi olarak kulislerde bu senenin eylül ayı (veya sonbahar içinde) konuşuluyordu. Adının bile henüz kesinlik arzetmediği ama büyük ihtimalle iPhone 5 olarak (iphone 4s bir diğer tahmin) piyasaya sürülecek ürün belki de piyasaya sürülüşü bir sene ileriye atılmak sureti ile ertelenebilir. Sebebi ise Apple ile Samsung arasında sert rüzgarlar şeklinde esen telif ve kopyalama iddiaları nedeniyle mahkemelik oluşlarının etkisi var. Apple, Samsung için özellikle Galaxy S modelinin iPhone 3GS’nin kopyası olduğu iddiası ile iki firma arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Bilindiği gibi Apple, iPad 2 cihazlarında Samsung tarafından üretilen A5 işlemcisini kullanıyor.

Hal böyle olunca kopyalama iddiaları da Apple’ın ürünlerinin üretiminin başka firmalar üzerinden ve başka ülkelerde yapılması üzerine hesaplanıyor. Aslında Samsung bu kopyalama iddiaları üzerine yaptıkları açıklama ile adeta bir gaf’a da imza attı diyebiliriz ki “Eğer kopyalasaydık iPhone 5 ve iPad 2‘yi örnek alırdık” demeleri bir diğer iddiayı gündeme getirdi. Apple bu savunma niteliğindeki açıklama üzerine Samsung’dan şüphe duyduklarını ve iPhone 5 ve iPad 3 prototiplerini Samsung’a göstermediklerini söyledi.  Ürünlerinin kopyalandığını söyleyen Apple, Samsung’un piyasada bulunan akıllı telefon ve tablet ürünlerinde tasarım ve kullanıcı arayüzünü kendilerinden aldıklarını iddia etti.

Samsung Apple Savaşı iPhone 5 ve iPad 3

Anlayacağınız Galaxy Tab / iPad – iPhone / Galaxy S ürünleri arasındaki savaş sadece satış grafikleri temelli değil tasarım ve özellik açısından patent ihlalleri ile hayli şiddetli geçeceği görülüyor. Öyle ki Apple, Amerika da Samsung’un ürünlerine giriş yasağı, Samsung da Çin’de üretilen iPad 2’lerin de Amerikaya gönderilmesini engellemek adına kanuni yollara başvuruyorlar. Kullanıcı açısından baktığımızda ilk piyasaya sürülen ürünler olan iPhone 4 ve iPad 2 gerek görünüm gerekse de özellik bakımından (işletim sistemi dışında dokunmatik özellikler vb.) Samsung’un ilham kaynağı olmuş hatta biraz daha ileri gidersek çok benzetilmiş olduğu izlenimini veriyor. Tabi bu bizim kişisel fikrimiz ki ilerleyen zaman bakalım Apple / Samsung savaşının snuçlarını hangi noktalara kadar getirecek bekleyip beraberce göreceğiz. Tek gerçek Apple’ın üretimini Taiwan gibi ülkelere kaydırması gündemde olacağından iPhone 5’in gecikmesi de söz konusu olabilir.

Haber kaynağı: Haber7

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir