iPhone 5 ile iOS tekrar lider!

Apple’ın rakipleri artık çok dişli. Ve bu rakipleriyle her alanda çarpışmaya da devam ediyor. Bir yandan akıllı telefon pazarında Samsung ile düellosu devam ederken diğer yandan da mobil işletim sistemi pazarında android ile çarpışıyor.

iOS ve Android Amerika

Android küresel alanda liderliği çoktan eline aldı ve tabiki amerika’da da liderliğe oturmuştu. Fakat iPhone 5 ile iOS Amerika yarışında burun farkıyla öne geçmeyi başarmış.

Son 12 haftalık inceleme dahilinde Amerika’da iOS kullanımı %48 olurken, Android %46.7‘de kaldı. Öyle ki android Amerika pazarındaki payını yüzde 63‘lere kadar çıkarmış ve apple cephesinde derin bir düşünceye dalmaya sebep olmuştu. Şimdi iPhone 5 ile yeniden güçlenen Apple pazarda kıl payı lider duruma geçti.

Türkiye’deki mobil internet kullanımında iOS halen liderliğini sürdürüyor. Fakat çevrenizden de gördüğünüz üzere bu liderlik kısa süreceğe benziyor. Şu anki Türkiye verilerinde iOS %46‘da, Android ise %41‘de ve hızla da yükselmeye devam ediyor. Merak edenler için de Symbian %6‘da. Ancak Türkiye’de fiyatlar amerika pazarındaki gibi olsa kesin apple liderliği her alanda götürürdü diye düşünüyorum.

Mobil işletim sistemleri kullanım oranları (Kantar Worldpanel)

Amerika’da yakalanan bu başarıyı Avrupa’da görebilmek çok güç gibi görünüyor. Çünkü Avrupa‘da Android kullanımının %80‘lere kadar çıktığı yerler var. Andorid Avrupa genelinde %70‘lere yakın, iOS ise %21 gibi bir payda kalıyor. Yani Android Amerika’nın geri kalanında büyük bir üstünlük yakalamış durumda.

Önümüzdeki günlerde bakalım neler göreceğiz. Çünkü Apple’ın bu yarışı bırakacağını pek sanmıyorum. Fakat artık direnebilmesi için bazı saçma sayılabilecek diretmelerinden kurtulması gerekiyor. Biraz daha uyumlu cihazlarla ve fiyat politikasındaki bir değişiklikle birşeyler yakalanabilir. Güçlü olmak için daha kullanıcı odaklı olmak en önemlisi.

Artık pazar eski pazar değil…

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir