iPhone ve iPad’inizi Güvenle Nasıl Misafir Kullanıcı ile Paylaşabilirsiniz?

Zaman zaman hepimiz cihazlarımızı başkalarının kullanımı için onlara sunmak durumunda kalıyoruz.. Bu arada da cihazımızı verdiğimiz kişiye basitçe hepimiz aynı uyarı cümlesini kuruyoruz “Diğer yerleri karıştırma ama bak tamam mı?”  bu cümleyi kurmamız karşı taraf üzerinde her ne kadar ufaktan da bir baskı yaratmamıza yardımcı oluyor olsa da tam olarak işe yaradığı söylenemez. Çünkü biz cihazımızı onun eline bırakıp oradan uzaklaştığımızda veya en basitinden arkamızı döndüğümüzde bile başka biri hemen telefonumuzun en mahrem yerlerine kadar giriş yapabilir. Apple bu durumun kullanıcılar için büyük bir risk faktörü olduğunun farkındaydı. Bu durumdan bizleri kurtarmak için de bundan yıllar önce Güdümlü Erişim olarak cihazlarımızın hepsinin içerisinde var olan akıllı kısayol sistemini geliştirdi.

Güdümlü Erişim Nedir?

Güdümlü erişim, cihazınızın istediğiniz bir uygulama içerisinde kullanılmasına olanak sağlayan bir kısıtlama uygulamasıdır ve her iOS cihazının içerisinde orijinal olarak yer almaktadır. Güdümlü erişim sizin belirlemiş olduğunuz bir şifre ile aktif olur ve ardından yalnızca sizin izin verdiğiniz uygulama içerisinde hareket yapma olanağı sunar. Güdümlü erişim aktifken kullanıcı cihazınızın diğer köşelerine giriş yapamaz. Hatta en basit şekilde özetleyecek olursak güdümlü erişim açıkken kullanıcı menüye bile geri dönüş yapamaz. Bu da cihazımızı rahatlıkla diğer kullanıcılarla paylaşabilme rahatlığını bize sağlıyor.

Güdümlü Erişim Ne İçin Kullanılabilir?

Güdümlü erişimin kullanım amacını sınırlamak aslında yanlış olacaktır fakat yaygın olarak birkaç kullanımından bahsetmek gerekirse; güdümlü erişim genellikle misafir kullanımları ve çocukların eline cihazınızı rahatlıkla vermenize yardımcı olur. Çocukların eline telefonu verdiğimizde genellikle hep “Acaba bu sefer kimi arayacak?” korkusu vardır. Bu özelliği kullanırken telefonunuzu rahatlıkla ufak yaramazlardan haylaz ve özel hayatınıza meraklı olan arkadaşlarınıza kadar herkese sunabilirsiniz. Ayrıca sadece birkaç dakikalık işinin olduğunu söyleyen biri ile de süre sınırı koyarak cihazınızı kolaylıkla paylaşabilirsiniz.

Güdümlü Erişim Nasıl Aktif Edilir?

Güdümlü erişimi cihazınız içerisinde kullanmak için ilk önce cihazınızın içerisinden Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Güdümlü Erişim sekmesi içerisinden aktif hale getirmeniz ve hemen ardından da bir parola oluşturmanız gerekiyor. Parolanızı oluşturduktan sonra güdümlü erişimi kullanmak istediğiniz uygulamaya giriş yaptıktan sonra hızlıca ard arda üç kere home (menü) tuşuna basmanız gerekecek. ardından sol kenarda yer alan Seçenekler menüsü ile isterseniz ekstra sınırlamaları da dahil edebilir veya süreyi ayarlayabilirsiniz. Güdümlü Erişimi başlat dedikten hemen sonra cihazınız artık sizin belirlediğiniz kriterler ile güdümlü erişim modu içerisinde çalışacaktır. Güdümlü erişimi sona erdirmek için menü tuşuna basıp, güdümlü erişim parolanızın girişini yaparak cihazınızı kısıtlama modundan çıkartabilirsiniz. Güdümlü erişim, iOS kullanıcılarının diğer birçok işletim sistemine göre sahip olduğu en büyük avantajlardan birisidir. Siz de günlük yaşantınızın mutlaka bir yerinde güdümlü erişime ihtiyaç duyacaksınızdır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir