iOS ve Android’e Büyük Rakip

Daha önceki yazılarımızda, açık kaynaklı işletim sistemi Firefox’un mobil dünyaya giriş yapacağını duyurmuştuk. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Firefox OS işletim sisteminin piyasadaki rekabete resmen giriş yaptığı belirtildi.

geeksphone

Firefox OS işletim sistemini ilk olarak kullanmaya başlayan telefonlar ise ZTE Open ve Alcatel OneTouch Fire modelleri oldu. Telefonlar, İspanya’da satışa sunuldu ve satış fiyatı ise 69 Euro yani 90 dolar olarak belirlendi. Düşük fiyatlı olması nedeniyle piyasada tutunma ihtimali yüksek olarak görünen Firefox OS, 3,5 inç ekran genişliği sunmasıyla da avantaj sağlamış durumda. 2013 sonuna kadar çok daha fazla sayıda telefonla piyasaya daha aktif bir şekilde girmesi beklenen Firefox OS işletim sisteminin tabletlerle de buluşarak kullanıcılara merhaba demesi otoriteler tarafından beklenen bir diğer gelişme.

geeksphone-peakBilindiği gibi Mozilla şirketi kar amacı gütmeyen bir kuruluş ve hal böyle olunca ürünlerinin de ucuz olması yadsınılamaz bir gerçek. Öte yandan Mozilla tarafından geçtiğimiz Nisan ayında İspanya’nın yerel cep telefonu markalarından olan Geeksphone şirketinin Keon ve Peak modelleri üzerinde geliştiriciler için işletim sisteminin deneme sürümü yayınlanmıştı. İşletim sisteminin geliştiricilere açılmasındaki en büyük sebeplerden birinin, geliştiricilerin Firefox OS için uygulamalar yapmalarını beklemek olduğu ifade ediliyor. Mozilla tarafından 8 milyon geliştiricinin HTML 5 tabanlı uygulamalar yaratacağı tahmin edliliyor.

Mobil piyasada iOS ve Android gibi iki büyük rakibinin olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Mozilla’nın işletim sistemi ile ilk başta gelişmekte olan ülkelere giriş yapması pek de sağlıksız bir çözüm olmayacak gibi görünüyor. Keza İspanya, Venezüella, Polonya, Kolombiya ve Brezilya gibi gelişmekte olan piyasalara girerek adını duyurmak isteyen şirket, Almanya ve Güney Kore’nin de içinde bulunduğu birçok ülkenin de operatörleriyle ve cep telefonufirmalarıyla anlaşmalar yaparak ne kadar kararlı olduğunu gösterme çabasında.

Öte yandan Mozilla’nın Firefox OS birim CEO’su Chris Lee, CNN International kanalına yaptığı açıklamada, akıllı telefonla henüz tanışmamış olan kişilerin Firefox OS işletim sistemini tercih edeceğini belirterek ne kadar iddialı olduklarını belirtti. Ayrıca Firefox OS işletim sistemine sahip mobil cihazların ABD gibi büyük piyasalara ne zaman gireceği veya girip girmeyeceği gibi bilgiler henüz mevcut değil.

7980043535_c6a39de9c8_o

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir