İstemediğiniz SMS’lerden Kurtulma Yolları

Her ne kadar sitemizin adı elmadoktoru olsa da, akıllı cihaz kullanıcılarının problemlerine çözüm yolları üretmek adına bir takım çalışmalarda bulunmak istiyoruz. Bu bağlamda, akıllı cihazların problemlerinin yanı sıra, hatlarınızla ilgili problemlere de bir nebze çözüm bulmak için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz.

Bu konuda, özellikle son dönemde artış gösteren ve birçok kullanıcının mustarip olduğu istenmeyen SMS’ler konusunda sizleri bilgilendirmek ve bu SMS’lerden nasıl kurtulabileceğiniz konusunda bazı bilgiler vermek istiyoruz.

Son çıkan yasalarla birlikte, kullanıcıların izni olmadan kısa mesaj ve bilumum yollarla elektronik haberleşme cihazları vasıtasıyla onlara siyasi içerik, pazarlama ve cinsel içerikli mesajlar gönderen kişilere 10 bin TL ile 100 bin TL arasında para cezası verilmesi konusu gündeme gelmiş durumda. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu yollarla gönderilen iletilerin artması, kullanıcıları bu iletileri engellemek adına bir takım yollar izlemeye itiyor. Her ne kadar cezai işlemler bu iletileri gönderenler için caydırıcı nitelikte olsa da, bu cezaları beklemek yerine kullanıcılar olarak bizlerin de yapabileceğimiz bazı şeyler var.

sms-kurtulma-yolları

Bahsettiğimiz bu “bazı şeylerin” başında tabi ki operatöre başvurmak geliyor. Elektronik posta kullananların bildiği üzere her posta sağlayıcısının spam (istek dışı mail) sistemleri mevcut. E-posta servislerinin olduğu gibi, mobil operatörlerin de bu şekilde spam filtreleri mevcut. Eğer size istemediğiniz yerden spam mesajlar geliyorsa, ilk yapmanız gereken operatörünüze başvurarak bu spam yollayan kişileri sağlayıcınıza bildirmek. Bu şekilde operatörler de şikâyetleri göz önünde bulundurarak bu kişileri filtreye ekliyor ve istemediğiniz bu mesajlardan kurtulmuş oluyorsunuz. Bu yöntem akılcı gelse de bir handikapı var ki o da havayolları, bankalar gibi firmalardan gelen SMS’ler de engellenmiş oluyor.

İstenmeyen SMS’lerden kurtulmanın bir diğeri de imzaladığınız sözleşmeleri iyi okumaktan geçiyor. Özellikler yeni hat alırken imzaladığınız sözleşmelerin çoğunda “İşletmeciden veya diğer firmalardan avantajlı servis ve tarifelerle ilgili kampanya duyuruları gelsin/gelmesin” şeklinde ibareler bulunuyor ki, gelmesin tercihini kullanmak sizin faydanıza olacaktır.

Bir diğer yöntem ise daha çok akıllı cihaz kullanıcılarını ilgilendirecek nitelikte. Android, iOS ve Windows Phone uygulama mağazalarında bulunan ve spam SMS’leri engelleyici uygulamalar kullanıcıların imdadına yetişiyor. Özellikler listenizde olmayan kişileri engellemeye yönelik yapılan bu uygulamalar sayesinde spamlerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz ki bunlardan kurtulmanın en etkili yolu bu gibi görünüyor. Özellikler Android kullanıcıları için sunulan “Anti SMS Spam&Text Filter” uygulaması, spam SMS’leri engellemesinin yanı sıra, istediğiniz anahtar kelimeleri, numaraları ve mesajları girerek filtreleme yoluyla istenmeyen SMS’lerden kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde iOS kullanıcıları için ise “SMS Spam” ve “Block Unwanted” gibi uygulamalar benzer işlevleri görüyor.

İstemediğiniz SMS’lerden kurtulmak için yapmanız gerekenlerin en önemlisi gelen SMS’leri yanıtlamamak. Çünkü firmalar rastgele numaralara SMS yolluyorlar ve siz bu SMS’i yanıtladığınız zaman numaranız aktif olarak görünüyor ve bu şekilde bilgilerinizin farklı firmalara da satılması gündeme gelebiliyor. Bu da daha çok spam mesaj anlamına geliyor ki bu da pazarlamacılarla doğrudan muhatap olmanız demek.

Spam mesajlardan korunmanın yollarından bir tanesi de numaranızı herkese vermemenizden geçiyor. Özellikle bir ürün satın alacağınız zaman numaranızı olabildiğince vermekten kaçının. Keza numaranızın başka firmalara da satılması veya dağıtılması içten bile olmayabilir. Kesinlikle gerekli olmadığı müddetçe bundan kaçınmanız faydanıza olacaktır. En azından gelen spam SMS’lerin sayısında artış olmayacaktır. Ayrıca, özellikle facebook, Twitter, instagram gibi sosyal paylaşım ağlarında ve elektronik ortamlarda cep telefonu bilgilerinizi paylaşmamak hem kişisel güvenliğiniz açısından hem de spamlerden korunmak açısından önemli bir kıstas.

Yukarıda bahsettiğimiz korunma ve kurtulma yollarını aslında en basit olarak numaranızı verdiğiniz yerlerin gizlilik politikasına dikkat etmeniz gerekmekte başlığı altında toplayabiliriz. İrtibat halinde olduğunuz firmaların güvenlik politikalarına dikkat etmek sizin için en büyük ölçüt olmalı. Özellikle doldurduğunuz formlarda veya imzaladığınız formlarda küçücük bir kutucuk işaretlenerek veya küçücük yazılar yazılarak ilginizi çekmemesi sağlanmakta.

Bunların dışındaki daha farklı vakalarda ise yapmanız gereken en basit şey en yakın karakola giderek bilişim suçları polisine şikâyette bulunmak olmalı.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir