Jailbreak işlemi yasal mıdır? Cihazınız garanti kapsamı dışında kalır mı?

Jailbreak konusu her Apple cihaza sahip olan kullanıcının merak ettiği konuların arasındadır. İlk başlarda iOS tabanlı sistemler bize çok cazip gelseler de sonradan bu cihazlarımızı nasıl daha fazla kişiselleştirip geliştirebiliriz diye düşünebiliyor ve kısıtlanmaktan hoşlanmayabiliyoruz. Bu aşamada da karşımıza elbette Jailbreak işlemi çıkıyor. Peki, Jailbreak işlemi yasal bir işlem midir? ve Jailbreak yaptığımız taktirde cihazımız garanti kapsamı dışında mı kalır?

jailbreak

Jailbreak işlemi bundan yıllar önce oldukça büyük bir taraflar tartışmasına dönüşmüştü ve en sonunda da mahkemeden çıkan kararla Jailbreak işleminin tamamen yasal oldu. Nitekim elinizde bulunan iOS ürünü satın aldıktan sonra sizin malınızdır ve satın aldığınız ürünü istediğiniz şekilde kullanabilme gibi bir hakkınız var. Bu nedenle iOS’un Jailbreak işlemi tamamen yasaldır. bilhassa yasal değildir diyen kişilere inanmamanız gerekiyor. Fakat diğer bir konu da genellikle jailbreak yapmadan önce cihazlarımızın garanti kapsamı dışarısına çıkıp çıkmayacağını öğrenmek oluyor.

Normal şartlarda Jailbreak işlemi yasal bir işlem olmasına rağmen, Apple sunacağı kalitenin düşürülmesi nedeniyle Jailbreak işleminden geçmiş cihazları garanti kapsamının dışında bırakabiliyor. Hal böyle olunca Jailbreak yapmadan önce bunları bilmeniz faydalı olabilir. Tabii, cihazınız üzerinden Jailbreak yazılımını kaldırıp, cihazınızı yeni bir iPhone olarak ayarladığınızda servis bu durumu şimdilik anlamaz diye ümit ediyoruz. Yeni güncellemelerle bunun için bir önlem alır mı bilemiyoruz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir