Jailbreak’tan iOS 7’ye Gelen 10 Özellik

iOS 7 ile birlikte, Apple ın aslında Jailbreak tweaklarını da takip ettiğini görmüş olduk. Keza iOS 7, jailbreak’tan bir çok özeliği “ödünç” olarak almış durumda. En çok kullanılan ve en beğenilen hemen hemen birçok Jailbreak tweakının iOS 7 ile cihazlarımıza taşınmış olması, en çok da cihazşlarına Jailbreak yapmayan veya yapamayan kullanıcıları sevindirdi.

iOS-7-Cydia-app-icon

LiveClock (Canlı Saat)

Cihazlarınızın takvim uygulamasının üstünde, o gün ayın kaçıysa o günün tarihi yazar fakat fark ettiyseniz saat uygulaması gerçek saati göstermez. LiveClock tweakı, Cydia’nın en sevilen tweaklarından olmakla beraber, neredeyse 1’e 1 kullanılan tweaklaırn başında gelmekte. Bu tweak sayesinde saat uygulamasının üstünde saatin anlık olarak kaç olduğunu görebilmeniz sağlamış oluyor. Güzel bir özellik olmakla birlikte, zaten üst kısımda saatin bulunması dolayısıyla gereksiz bir ayrıntı gibi gelebilir.

The App Switcher (Uygulama Değiştirici)

Uygulama değiştirme özelliği şu an iOS 6 cihazlarımızda da kullandığımız önemli ve dişer değer bir özellik. Yine de, Apple bu özelliği geliştirmek için bazı adımlar atmış, çok da güzel olmuş. Uygulama değiştirici özelliği, Cydia eklentilerinden Dash ve Auxo’nun izlerini taşıyor ve büyük ihtimalle bu eklentiler baz alınmış.

Control Center (Kontrol Merkezi)

control-center

Jailbreak yaptığımda ilk olarak yüklediğim tweak olan SBSettings’in iOS 7 ile birlikte cihazlara gelmiş olması özellikle benim için oldukça sevindirici oldu. Kullanıcıların kontrol merkezi hakkındaki yorumları, gördüklerinde mest oldukları yönünde.

Klasörler

Sonunda, klasörlerin içlerine istediğimiz kadar dosya atabileceğiz. Ayrıca, sayfalama özelliği sayesinde, klasörlerin içlerinde de sayfa kaydırma yapabiliyoruz. Yani, bilmeyenlerden saklamak için kullandığımız uygulamalar vs varsa, klasör içine klasör açıp, onu da ya taraftaki bölüme kaydırabiliyoruz. Ne demek istediğimizi sayfanın sonundaki videoyu sonuna kadar izleyerek daha iyi anlayacaksınız ki bu özellik de FolderEnhancer ve Infinifolders gibi tweaklardan esinlenerek  yapılmış gibi görünüyor.

Dinamik Duvar Kâğıtları

Birebir aynısı olmasa da, Jailbreak tweakı olan Livepapers eklentisi ile dinamik ve animasyonlu duvar kâğıtları kullanabiliyoruz. iOS 7 ile gelen dinamik duvar kağıtları Livepapers’tan biraz daha farklı olsa da, mantık olarak çok benzemekte. Keza iOS 7 dinamik duvar kağıtlarından birini seçtiğinizde, cihazı oynattığınızda 3 boyutluymuş hissine kapılıyorsunuz ki bu da bir diğer Jailbreak tweakı olan DeepEnd eklentisini anımsatmakta.

Sekmeler

safari-tabs

Cydia’daki Tabs+ eklentisinden ilham alınarak geliştirildiği açık olarak görülen bu özellik sayesinde, Safari kullanırken sınırsız sayıda sekme açabilecek ve bu sekmeler arasında farklı bir geçiş deneyimi yaşayacaksınız.

Blurlanmış Bildirim Merkezi

multi-tasking1

FastBlurredNotificationCenter tweakının gördüğü işlev tam da bildirim merkezine hoop diye gelmiş. Keza bildirim merkezini açmak için parmağınızı yukarıdan aşağı doğru kaydırdığınızda, ekran blurlanmış oluyo, böylelikle ekranınıza bakmak isteyenleri de engellemiş oluyorsunuz.

Kilit Ekranında Bildirim Merkezi

Bulletin ismindeki tweak sayesinde, kilit ekranındayken bildirim merkezine rahat bir biçimde ulaşılabiliyordu fakat iOS 7 ile birlikte herhangi bir eklentiye gerek kalmadı keza kilit ekranında bildirim merkezine ulaşabilir, dilerseniz bu özelliği kapatıp açabilirsiniz.

Kaydırma Hareketleri

Cihazınızda bir önceki menüye dönmek istediğinizde tek yapmanız gereken işlemin parmağınızı soldan sağa doğru çekmek olması güzel bir düşünce. iOS 6 ve altında Swipeback tweakı bu işlevi görürken, iOS 7’de böyle bir eklentiye ihiyaç yok çünkü iOS 7’de bu işlem varsayılan olarak gelmekte. Mail, mesajlar, ayarlar gibi uygulamalarda bir üst menüye dönmek artık çok kolay.

Safari Arama Kutusu

Google Chrome tarayıcı ile hayatımıza giren özelliklerden bir tanesi tarayıcının sağ tarafında ayrı bir şekilde duran arama kutusundan kurtulmuş olmamız ve arama yapacağımız kelimeyi direk adres çubuğuna yazarak arayabiliyor olmamız. Bu teknolojiyi son kullanan tarayıcılardan olan Safari de bu özelliğinden kurtuldu ve artık safaride de arama kutusu ve adres çubuğu tek parça halinde bulunuyor. Eğer ki iOS 7 altı bir sürüme sahipseniz ve jailbreakınız varsa Safari Unibar tweakı ile mevzu bahis olaydan istifade edebilirsiniz.

Elbette Jailbreak tweakları sadece bu kadarla sınırlı değil ve birçok kişi jailbreakın çıkmasını bekleyecektir. Sizce iOS 7 başarılı olmuş mu? Yorumlarınızı bekliyoruz.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir